Ova mediteranska biljka odavno je poznata kao ljekovita.
Crna i zelena maslina nalazi se u svim svjetskim kuhinjamam kao dodatak ishrani, salati i odličan začin.
Pročitajte kakve sve blagodati za duh i tijelo nudi maslina.
Za zdravije srce
Kao jedan od osnovnih sastojaka mediteranske kuhinje, maslinovo ulje je poznato po svojoj ulozi u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Masne kiseline, antioksidansi i silicijum koji se u njemu nalaze, uravnotežuju nivo holesterola u krvi i štite arterije. Ne povećavajući uobičajenu dozu masnoća, zamijenite ulje koje koristite maslinovim uljem (kao i orahovim ili sojinim zbog raznovrsnijeg unosa).
Za bolje varenje
Maslinovo ulje pomaže rad jetre i crijeva, a stomak ga dobro podnosi. Ono je takođe odlično za prženje, jer ne prodire u namirnice i čuva svoju svarljivost. Kao laksativ, pomaže u borbi protiv opstipacije crijeva, do koje dovode preterano sedenje i stres (jedna do dve kafene kašičice djevičanskog maslinovog ulja ujutru na prazan stomak). Za bolju stimulaciju crijeva i ravnotežu crijevne flore, dodajte maslinke vlaknima i fermentiranim mlečnim proizvodima. Prije obilnog ručka, pojedite nekoliko maslinki uz aperitiv, ali bez pretjerivanja: prilično su kalorične.
Ubrane prije sazrijevanja, zelene maslinke su dvostruko manje masne nego crne.
Dobro je znati: nemojte djeci davati cijele maslinke jer se mogu ugušiti ako progutaju košticu. Izbjegavajte maslinke ako držite dijetu bez soli.
Za smirenje
U slučaju artroze ili reumatizma, potopite sto grama suhih cvetova kamilice u pola litra maslinovog ulja na dva sata. Procijedite, a zatim od dobijene tečnosti napravite obloge i stavite na zglobove. Ako su vam umorne noge, izmasirajte ih mješavinom jedne supene kašike maslinovog ulja i tri kapi esencijalnog ulja lavande.
Obnavlja kožu
Zimi hladnoća, grijanje, zagađenje, stres i umor oštećuju kožu. Ona se suši, ten postaje tamniji, kosa i nokti slabe. Bogato masnim kiselinama i antioksidansima (polifenoli, vitamini E, A), maslinovo ulje hrani i vraća vlagu, štiti i jača.
Za blagi oporavak, izbjegavajte proizvode koji sadrže alkohol i sjetite se maslinovog ulja. U blagim sapunima, hidratantnim kremama, regenerativnim balzamima… ono stvara zaštitni film epiderma.
Za lice
Nakon skidanja šminke, uveče prije spavanja, nanesite hranljivu i regenerativnu kremu od maslina.
Za svijetliji ten: nakon čišćenja i ispiranja lica, pustite da se pore otvore pod utjecajem pare nakon kupanja. Stavite gazu natopljenu maslinovim uljem na čelo, jagodice i slijepoočnice. Držite tako petnaest minuta, obrišite papirnom maramicom i isperite.
Za usne: uz pomoć nekoliko kapi maslinovog ulja, usne vam neće biti suhe.
Za tijelo
Da biste imali satensku kožu, masirajte se maslinovim ulje prije tuširanja ili kupanja.
Masirajte naročito dekolte (radi spriječavanja pojave površinskih bora) i laktove, koljena i stopala (da biste ih omekšali).
Ako su vam laktovi grubi, trljajte ih pet minuta polovinom limuna umočenom u maslinovo ulje, a onda isperite.
Za ruke i nokte
Ako perete sudove bez rukavice, završite taj posao ispiranje i dobrim brisanjem ruku, a zatim ih izmasirajte jednom ili dvije kapi maslinovog ulja.
Nakon kućnih poslova, operite ruke sapunom od maslinovog ulja.
Suhe i crvene ruke masirajte prije spavanja izgnječenom pulpom polovine avokada pomiješanom sa jednom supenom kašikom maslinovog ulja. Isperite i dobro osušite ruke.
Ako vam se nokti lome, držite ih deset minuta sedmično u posudi sa maslinovim uljem smlačenim u mikrovalnoj rerni. Ako se listaju, trljajte ih četvrtinom limuna. Nahranite ih jednom kapi maslinovog ulja, kada skinete lak.
Za kosu
Da bi vam kosa bila sjajna, pomiješajte četvrt čaše piva, žumance, supenu kašiku maslinovog ulja i sok od limuna. Nanesite na suhu kosu, isperite, a onda operite šamponom.
Ako je kosa suha i kruta, dodajte žumance kremi od avokada koju ste pripremili za ruke. Masirajte vlažnu kosu, a onda je zamotajte u peškir. Postupak završite pranjem kose blagim šamponom.
Dobro je znati: za njegu koristite uvek devičansko maslinovo ulje.
Daje ukus
Maslinka nudi raznovrsne ukuse. Ona čuva u marinadi zadovoljstva svih godišnjih doba (paradajz, paprika, srce artičoke, pečurke…). Jedite ih same ili kao salatu pripremljenu u činiji od maslinovog drveta, prenosi stetoskop.info.
(Cuvajzdravlje.ba)