Zdravlje

Medvjedić djetetu mjeri vitalne znakove pa ih šalje roditeljima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
teddy_the_guardian

Iako se naoko čini da je Teddy the Guardian običan plišani medvjedić, on je zapravo veliki hardver koji čita vitalne znakove djece i šalje ih na pametne telefone njihovih roditelja ili liječnika. Njegove “mame” su mlade inovatorice Josipa Majić (25) i Ana Burica (25), koje su se upoznale u Zagrebu na fakultetu, a pametnog medu su predstavile 2014. na sajmu potrošačke elektronike International CES u Las Vegasu piše 24sata.

- Već dulje je naš fokus djelovanja zdravstvo i implementacija inovativnih rješenja u medicinske niše s ciljem unapređenja pristupa brizi o zdravlju. Kada smo počele raditi u pedijatriji, vidjele smo da se djeca u bolnicama i kod kuće izlažu većoj količini stresa u trenutku kada im se mora izmjeriti temperatura - kaže Josipa.

Inovatorice su željele djeci pristupiti plišanom igračkom u koju su integrirani medicinski senzori umjesto njima nepoznatim, medicinskim uređajima. Teddy The Guardian kroz igru s djetetom prati parametre kao što su tjelesna temperatura, broj otkucaja srca i zasićenost krvi kisikom te obrađene vrijednosti šalje roditeljima na mobilnu aplikaciju, gdje se ti parametri prikazuju i pohranjuju te se formira jasna slika općeg zdravstvenog stanja djeteta. Inovatorice su mislile na sve - medo se puni mikro USB-om i potpuno je periv jer se sva elektronika može izvaditi.

- Izuzetno je lagan za održavanje i prilagođen tako da ga djeca razumiju i znaju koristiti – objašnjava nam Josipa. Nedavno je sudjelovala i na summitu u Keniji, zajedno s američkim predsjednikom Barackom Obamom. Kaže da je ondje razgovarala o širenju poslovanja. Teddy the Guardian je početkom godine prikupio prednarudžbe vrijedne 716.000 dolara, ali i investiciju od 400.000 dolara. Cijena medvjedića je 230 dolara (oko 1300 kuna), pa je pristupačan i obiteljima i bolnicama.

- Donacije su u procesu diljem regije, Velike Britanije i SAD-a, a prve pošiljke se spremaju kroz nekoliko mjeseci. U završnoj smo fazi postavljanja dostavnog lanca i pregovora s distributerima te ćemo prema tome formirati datum isporuke prve pošiljke – kaže Josipa.

Nedavno su nesebične djevojke sudjelovale u akciji povodom premijere filma o medvjediću Paddingtonu. Cilj je bio povodom zimskih praznika povezati donacije s promocijom filma.

- Odabrano je 12 bolnica, 10 u Hrvatskoj i dvije u BiH, a u doniranom paketu bio je Teddy the Guardian i pametni telefon s instaliranom aplikacijom.Program donacija je za naš tim, partnere i osoblje u bolnicama bila iznimno uspješno i emotivno iskustvo – priča Josipa.
Faza kada se iz ničega stvara nešto je iza nas

Ispočetka je bilo mnogo problema, no sad je sve lakše. Kada kao 23-godišnjakinje prvi put stižete na sastanke u London ili San Francisco, i to sa suradnicima koji su puno napredniji od vas, situacija zna biti zahtjevna. Počeci su bili jedna od onih situacija koja vas profesionalno uništi ili se stavom i trudom izborite za svoje mjesto na zahtjevnom tržištu.

Uz kontakte i suradnike koji nas prate, situacija je danas lakša i suradnici nas cijene zbog načina na koji smo došle do prvih ugovora. Recimo da je faza kada se stvara ‘iz ničega nešto’ iza nas i sad su poslovi pred nama znatno konkretniji, otvoreno će Josipa.
Bez straha i bola

Teddy the Guardian bi mogao biti od velike pomoći u bolnicama gdje djeca u njegovoj blizini više nikad ne bi morala mjeriti temperaturu toplomjerom ili krvni tlak tlakomjerom. Samo bi ga trebala primiti za ruke ili njegovu šapu prisloniti na svoje čelo. Reakcije mališana su pozitivne te dobivamo i savjete kako poboljšati pametnog medvjedića, govori mlada inovatorica Josipa Majić

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba