Sa dolaskom modernih namirnica na naše tržište i težnjom da se odreknemo jela koja važe za "sirotinjska", većina ljudi odavno je prestala da jede proso.
To je velika šteta, s obzirom na mnogobrojne prednosti koje nam ova lako svarljiva žitarica nudi.
Proso je vrsta žitarice koja je okruglasta, veoma sitna i ponegdje malo spljoštena. Žuto-bijele boje je i ima slatkast ukus. Zrno prosa je obavijeno ljuskom, koja mora da se odstrani prije konzumiranja.
Jedna je od rijetkih žitarica koja u sebi ne sadrži gluten, što je od velikog značaja, jer mnogo ljudi ima alergiju na gluten, a dobro je poznata i činjenica da gluten utiče i na gojenje i gojaznost uopšteno.
Sadrži mnogo vitamina i minerala kao što su kalcijum, kalijum, jod, magnezijum, vitamine A, E i B ali sadrži i gvožđe i vlakna.
Izrazito je alkalna (bazna) žitarica, a znamo da se virusi, bakterije i ostala zla koja prate njih teško stvaraju u alkalizovanim, odnosno baznim organizmima.
Proso sadrži ključne amino kiseline koje pomažu izgradnji ii obnovi mišića i ćelija kože. Takođe, bogato je ugljenim hidratima koji se polako vare, pa nam brzo daje osjećaj sitosti i pomaže procesu mršavljenja.
Ova žitarica sadrži i prirodne masnoće, koje su ključne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D.
Ova žitarica u sebi sadrži karbohidrate, pa je zato dobar izbor hrane za dijabetičare.
Kardiolozi ga preporučuju kao namirnicu koju treba jesti što češće, jer je puno kalijuma koji pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, normalizuje krvni pritisak i jača krvne sudove.
(Cuvajzdravlje.ba)