Mušmula ili divlja kruška, zaboravljeno voće koje jača vid, jetru i bubrege
Mušmula ili divlja kruška nepravedno je zapostavljena, a sve je rjeđe viđamo u voćnjacima. Dozrijeva u jesen, a sva njena ljekovita svojstva teško je nabrojati...
Ljekovita svojstva mušmule poznavali su još stari Druidi i stari Rimljani.
Stručnjaci narodne medicine tvrde da poboljšavaju vid, jačaju jetru i bubrege, poboljšavaju krvnu sliku, ublažavaju bolove u leđima i koljenima. Preporučuju se i kod vrtoglavice, proljeva, infekcije usne šupljine, za zaustavljanje krvarenja iz desni...
Savršena, prirodna detoksikacija
Mušmula poboljšava zdravlje osiguravajući bolju hidrataciju, kao i detoksikaciju.
Time se putem urina mogu izbaciti otrovi iz organizma, a ujedno se smanjuje nivo holesterola u krvi, što vrlo povoljno utiče na cjelokupno zdravstveno stanje.
Ova poslastica može se konzumirati svježa, a od nje se mogu praviti sokovi, čajevi, marmelade, likeri, eliksiri...
Eliksir mušmule
Sastojci:
500 g zrelih mušmula
2,5 dcl vode
250 g smeđeg šećera ili 20 g meda
1 l vina
Priprema:
Mušmule operite, odrežite im peteljke i stavite u teglu. Prokuhajte vodu i šećer ili med i prelijte mušmule. Nakon toga dodajte vinaigrette i lagano promiješajte sve sastojke. Teglu zatvorite i ostavite da stoji na toplom 15 dana.
Povremeno protresti i nakon 15 dana procijediti. Procijeđenu tekućinu ulijte u staklene boce i dobro zatvorite. Čuvati na hladnom mjestu.
Marmelada od mušmula
Kad mušmule omekšaju, operite ih, ali ne gulite i narežite na komade. U lonac ulijte vodu da se namoče, pa ih kuhajte tri sata, na laganoj vatri. Mušmule procijedite kroz deblju krpu i objesite ih preko noći preko posude da iz njih iscuri sav sok, ali ih nemojte pritiskati kako bi marmelada ostala bistra. Dobivenu masu izmjeriti, dodati jednaku količinu šećera i kuhati dok se ne zgusne, piše Story.hr.
(Čuvajzdravlje.ba)