Cvijet hibiskusa je cijenjen prije svega zbog svog izgleda, ali zaslužuje jednaku pažnju i zbog ljekovitog djelovanja.
Čaj od hibiskusa je gorak i opor pa mu se dodaje med ili citrusno voće. Ne sadrži kofein, ali je pun vitamina C, aminokiselina, željeza, flavonoide, eterična ulja i kiseline.
Naučnici su brojnim istraživanjima potvrdili da pogoduje zdravlju srca te snižavaju krvni pritisak, i to samo nakon četiri sedmice ispijanja čaja. I ako nemate problema sa zdravljem, ovaj napitak će vas osvježiti, bio hladan ili topao.
Kako pripremiti čaj od hibiskusa?
Sastojci:
4 dcl vode
1 štapić cimeta
3 jušne kašike sušenog ili 4-5 kašike svježeg cvijeta
1 kašika šećera
sok od jedne narandže
Priprema: Vrelu vodu prelijte preko hibiskusa i cimeta. Neka odstoji 20-ak minuta. Procijedite čaj te dodajte šećer i sok od narandže. Poslužite topao ili hladan napitak.
(NN)