Osim što uklanja nervozu, matičnjak ima i antimikrobna svojstva i smanjuje rizik od infekcije.
Prepun je antioksidanata koji su neophodni za detoksikaciju i zaštitu tijela od štete koju mogu da izazovu slobodni radikali.
Međutim, u svrhu detoksikacije preporučuje se upotreba svježih listova matičnjaka jer se kuhanjem smanjuje nivo antioksidanata. Iskustva pokazuju da matičnjak može pomoći i kod gorušice.
Važno je napomenuti da sa matičnjakom ne treba pretjerivati, jer može izazvati kontra efekat i pojačati anskioznost kada se uzima u velikim količinama.
Kako napraviti čaj od matičnjaka:
Supenu kašiku matičnjaka prelijte sa 200ml proključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite čaj i uživajte u napitku. Matičnjak ima blag i prijatan ukus, a za dodatni užitak možete ga zasladiti sa malo meda, prenosi Magazin.Novosti.
(Čuvajzdravlje.ba)