Jedan plod nara zadovoljava čak 16 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Stoga ne čudi što se preporučuje redovno konzumiranje nara s ciljem jačanja imuniteta, a posebno u vrijeme sezonskih prehlada, viroza i gripa.
U naru se nalazi i antioksidant punicalagin koji blagotvorno djeluje na zdravlje srca i krvnih sudova. Redovno uzimanje ovog ploda snižava krvni pritisak i smanjuje količinu lošeg holesterola u organizmu.
Ako želite da promijenite raspoloženje nabolje, gricnite nar. Ovo voće puno je fitohemikalija koje podstiču stvaranje serotonina, hormona koji reguliše brojne biološke funkcije u tijelu, od tjelesne temperature do apetita.
Kada je u ravnoteži, daje osjećaj mentalne opuštenosti i zadovoljstva. Nar je bogat kalijem, kalcijem, fosforom i željezom, pa se smatra i velikim čuvarom zdravlja zuba i odličnom prevencijom od osteoporoze.
(Oslobođenje)