8. Riječki forum

Nove spoznaje o Parkinsonu i Alzheimeru

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: HRT
Počeo je 8. Riječki forum o neurodegenerativnim bolestima. Stručnjaci iz Hrvatske i svijeta danas i sutra raspravljat će i iznijeti nove spoznaje o bolestima koje su pošast današnjice, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Na njih utječu mnogi čimbenici, poput kroničnog stresa, no ako se na vrijeme otkriju, bitno se može utjecati na tijek i razvoj bolesti, čulo se na Forumu o neurodegenerativnim bolestima u Rijeci, prenosi HRT.

"Ohrabrujuće!"

- Veliko istraživanje Lancet commission od niza stručnjaka koji su analiziralo dostignuća i sve što se radilo i pronašli su da postoji desetak modificirajućih čimbenika rizika, koji ako se otkriju i liječe tijekom života može se čak spriječiti 40 posto demencije, to je stvarno ohrabrujuće, rekla je neurologinja akademkinja Vida Demarin.

- Zadnje desetljeće bilježimo trajno poboljšanje u liječenju neurodegenerativnih bolesti, nove metode, nove lijekove, a samim time bolje ishode i kvalitetu za naše pacijente, dodao je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić.

- Na ovom skupu diskutiramo sve te bolesti koje jako rastu u pojavnosti ne samo u Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu. Kažu za Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest da će to biti pandemija za idućih 20-30 godina, da će se poduplati broj oboljelih jer duže živimo, drugačija je kvaliteta života nego prije i moramo biti svjesni i spremni na sve to, poručila je predsjednica Organizacijskog odbora prim. izv. prof. dr. sc. Vladimira Vuletić.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba