Sezona praznika kuca na vrata. A kako je nekako u kulturi, ali i po tradiciji običaj da se slavi uz bogatu trpezu, a nekada i čašicu više, razgovarali smo sa nutricionistom Anom Todorović o preporukama da praznici ne budu sezona prejedanja. Prema njenim riječima, najvažnije je psihički se spremiti i odrediti da nećete pretjerivati sa hranom, kao i da je najvažnije biti sa dragim osobama.
Pravite dobar plan ishrane
• Planirajte obroke unaprijed, uključujući i praznične dane.
• Uvrstite raznovrsne namirnice kako biste osigurali unos svih potrebnih hranljivih materija.
• Izbjegavajte konstantan unos hrane, pravite razmake od barem tri sata između obroka
Održavajte balans
• Uživajte u raznovrsnoj ishrani sa zdravim izvorima proteina, ugljenih hidrata i masti.
• Pripazite na porcije kako biste izbjegli prejedanje.
• Ukoliko pretjerate – naredni dan pripazite na količine i jedite što manje
Unosite dovoljno vode
• Pijenje dovoljno vode je ključno za održavanje hidratacije, posebno ako konzumirate alkohol ili slane grickalice.
Ograničite unos alkohola
• Ako konzumirate alkohol, radite to umjereno. Alkohol sadrži puno praznih kalorija.
• Pijte vodu između alkoholnih pića kako biste održali hidrataciju.
Izbjegavajte prejedanje
• Slušajte svoje tijelo i prestanite jesti kada osjetite sitost.
• Koristite manje tanjire kako biste kontrolisali veličinu porcija.
Birajte pametne zamjene
• Razmotrite zamjene za tradicionalne, kalorične sastojke u receptima kako biste smanjili unos kalorija i masti – umjesto majoneza koristite grčki jogurt, u receptima smanjite količine šećera, masnije sireve zamijenite niskomasnim.
Fokusirajte se na voće i povrće
• Voće i povrće su bogati vlaknima, vitaminima i mineralima. Uključite ih u svaki obrok.
Aktivnost je važna
• Održavajte nivo fizičke aktivnosti tokom prazničnog perioda. Šetnja u najtoplijem dijelu dana je idealna da potrošite kalorije.
Zdraviji recepti
Susam kuglice
Potrebno je:
• File bijelog mesa – 300 g
• Feta sir 100 g
• Mladi sir 250 g
• 12 % pavlaka – 200 ml
• Kiseli krastavčići – 1/3 tegle
• Susam – 50 g
• Malo origana, bosiljka, vlašca
Priprema:
File pilećeg mesa skuvati i isjeći na najsitnije komadiće. Pomiješati feta sir, mladi sir i 12 % pavlaku, dodati prepečen susam i kisele krastavčiće. Na kraju dodati
prohlađeno i isjeckano bijelo meso. Od smjese se formiraju kuglice koje se dodatno valjaju u prepečen susami posipaju origanom.
Novogodišnja pečenica
Umjesto tradicionalne pečenice od svinjskog mesa opredijelite se za teleće meso koje treba rolovati sa raznovrsnim povrćem – paprikom, bijelim lukom, mrkvom, začinima, uviti kao rolat i dugo peći na umjerenoj temperaturi kako bi se sve ravnomjerno ispeklo i bilo što sočnije.
Zdraviji svečani desert
Potrebno je:
• Mandarine
• Kokosov šećer
• Začini
• Sladoled od vanile
Priprema:
Kokosov šećer staviti da proključa, kad provri kuvati oko pet minuta. Dodati mirisne začine (cimet, karanfilić, šafran, anis…) i smanjiti toplotu. Ne uklanjati šerpu sa sirupom sa ringle sve dok sirup ne bude gust i ne dobije lijepu zlatnu nijansu. Kada je sirup spreman, skloniti šerpu sa vatre. Očišćene mandarine staviti u sirup na nekoliko sati, i povremeno ih okrenuti. Mandarine će upiti slatki sirup, a onda ih pažljivo izvaditi, staviti u čašu za serviranje, sipati sirup, staviti kuglu sladoleda i dekorisati svježim biljem. Možete se posuti šećerom u prahu za ljepši izgled deserta, piše Politikin magazin.
(Cuvajzdravlje.ba)