Zdravlje

Novogodišnji plan ishrane da vas ne bole ni glava ni stomak

Autor: ČuvajZdravlje.ba
nova-godina hrana

Sezona praznika kuca na vrata. A kako je nekako u kulturi, ali i po tradiciji običaj da se slavi uz bogatu trpezu, a nekada i čašicu više, razgovarali smo sa nutricionistom Anom Todorović o preporukama da praznici ne budu sezona prejedanja. Prema njenim riječima, najvažnije je psihički se spremiti i odrediti da nećete pretjerivati sa hranom, kao i da je najvažnije biti sa dragim osobama.

Pravite dobar plan ishrane

• Planirajte obroke unaprijed, uključujući i praznične dane.

• Uvrstite raznovrsne namirnice kako biste osigurali unos svih potrebnih hranljivih materija.

• Izbjegavajte konstantan unos hrane, pravite razmake od barem tri sata između obroka

Održavajte balans

• Uživajte u raznovrsnoj ishrani sa zdravim izvorima proteina, ugljenih hidrata i masti.

• Pripazite na porcije kako biste izbjegli prejedanje.

• Ukoliko pretjerate – naredni dan pripazite na količine i jedite što manje

Unosite dovoljno vode

• Pijenje dovoljno vode je ključno za održavanje hidratacije, posebno ako konzumirate alkohol ili slane grickalice.

Ograničite unos alkohola

• Ako konzumirate alkohol, radite to umjereno. Alkohol sadrži puno praznih kalorija.

• Pijte vodu između alkoholnih pića kako biste održali hidrataciju.

Izbjegavajte prejedanje

• Slušajte svoje tijelo i prestanite jesti kada osjetite sitost.

• Koristite manje tanjire kako biste kontrolisali veličinu porcija.

Birajte pametne zamjene

• Razmotrite zamjene za tradicionalne, kalorične sastojke u receptima kako biste smanjili unos kalorija i masti – umjesto majoneza koristite grčki jogurt, u receptima smanjite količine šećera, masnije sireve zamijenite niskomasnim.

Fokusirajte se na voće i povrće

• Voće i povrće su bogati vlaknima, vitaminima i mineralima. Uključite ih u svaki obrok.

Aktivnost je važna

• Održavajte nivo fizičke aktivnosti tokom prazničnog perioda. Šetnja u najtoplijem dijelu dana je idealna da potrošite kalorije.

Zdraviji recepti

Susam kuglice

Potrebno je:

•        File bijelog mesa – 300 g

•        Feta sir 100 g

•        Mladi sir 250 g

•        12 % pavlaka – 200 ml

•        Kiseli krastavčići – 1/3 tegle

•        Susam – 50 g

•        Malo origana, bosiljka, vlašca

Priprema:

File pilećeg mesa skuvati i isjeći na najsitnije komadiće. Pomiješati feta sir, mladi sir i 12 % pavlaku, dodati prepečen susam i kisele krastavčiće. Na kraju dodati

prohlađeno i isjeckano bijelo meso. Od smjese se formiraju kuglice koje se dodatno valjaju u prepečen susami posipaju origanom.

Novogodišnja pečenica

Umjesto tradicionalne pečenice od svinjskog mesa opredijelite se za teleće meso koje treba rolovati sa raznovrsnim povrćem – paprikom, bijelim lukom, mrkvom, začinima, uviti kao rolat i dugo peći na umjerenoj temperaturi kako bi se sve ravnomjerno ispeklo i bilo što sočnije.

Zdraviji svečani desert

Potrebno je:

•        Mandarine

•        Kokosov šećer

•        Začini

•        Sladoled od vanile

Priprema:

Kokosov šećer staviti da proključa, kad provri kuvati oko pet minuta. Dodati mirisne začine (cimet, karanfilić, šafran, anis…) i smanjiti toplotu. Ne uklanjati šerpu sa sirupom sa ringle sve dok sirup ne bude gust i ne dobije lijepu zlatnu nijansu. Kada je sirup spreman, skloniti šerpu sa vatre. Očišćene mandarine staviti u sirup na nekoliko sati, i povremeno ih okrenuti. Mandarine će upiti slatki sirup, a onda ih pažljivo izvaditi, staviti u čašu za serviranje, sipati sirup, staviti kuglu sladoleda i dekorisati svježim biljem. Možete se posuti šećerom u prahu za ljepši izgled deserta, piše Politikin magazin.

(Cuvajzdravlje.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba