Ova biljka najbolje uspjeva u Indiji i jugoistočnoj Aziji, na temperaturama između 20 i 30 stepeni i potrebne su joj obilne padavine kako bi uspjela. Brojna istraživanja su utvrdila da blagotvorno djeluje kako na tijelo, tako i na mozak.
Ovaj čudotvorni začin se koristi u medicinske svrhe više od 4.000 godina, a kod nas se najlakše može pronaći u svom praškastom obliku. Ima prirodne antizapaljenske sastojke, povećava antioksidansni kapacitet tijela, pomaže bolje funkckionisanje mozga i smanjuje rizik od oboljenja mozga, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, pomaže u sprečavanju i razvijanju raka i Alchajmerove bolesti, djeluje protiv depresije i usporava starenje i bolesti povezane sa starenjem.
Osim toga, jača imuni sistem, pomaže zdravo varenje, čisti jetru, reguliše metabolizam, odličan je za izgled kože, smanjuje nivo lošeg holesterola i smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Najveći broj njegovih ljekovitih svojstava je zbog moćnog sastojka po imenu kurkumin. Kurkuma ima prijatan zemljast i blag ukus koji može da transformiše svako jelo. Savršeno ide uz povrće, meso, ali i uz doručak i dezerte. Ne zaboravite samo da čak i mala količina kurkume može cijelo jelo da preboji u žuto.
Ukoliko vas zanima na koji način možete da dobijete svoju dnevnu dozu kurkume, evo nekoliko prijedloga: supe, paprikaši i čili sosevi, možete ga jesti sa pire krompirom, sa palačinkama i vaflima, u jogurtu, smutijima, salatama, sveže ceđenom soku od jabuke, cvekle i šargarape.
Međutim, poseban način za konzumiranje ovog svemoćnog začina jeste u zlatnom mlijeku od kurkume.
Ovaj napitak je odličan način da tokom zime ostanete ugrijani i sjajna je alternativa za čaj, kakao ili kafu. Ono se pravi od nemasnog mlijeka pomiješanog sa začinima kao što su kurkuma, đumbir i crna papričica. Sva četiri sastojka su ključna za dobijanje najboljeg ukusa, ali i zdravstvenih koristi, zbog kojih je najprije i bitan. Takođe, možete dodati i još neke začine i zaslađivače kako biste dobili što prijatniji i puniji ukus.
Sastojci koje možete koristiti su: dvije šolje nemasnog mlijeka po izboru, jedna supena kašika sirovog meda, jedna supena kašika kokosovog ulja, jedna supena kašika mljevene kurkume, jedna supena kašika mljevenog cimeta, malo crne papričice i đumbira.
Pomiješajte sve sastojke i zajedno sa nemasnim mlijekom skuvajte i sačekajte da se prohladi dok ne bude mlako, sipajte u svoju omiljenu šolju i uživajte. Možete ga piti zaslađeno ili nezaslađeno, u zavisnosti od vašeg ukusa. Umjesto šećera možete dodati kašičicu meda ili javorovog sirupa, ali i vanila ili kokosovo ulje mogu biti odlični načini da se poveća apsorpcija ovog napitka.
Najbolje bi bilo ukoliko imate svjež koren kurkume, ali s obzirom na to da ga je ponekad teško naći, praktičnije je da uzmete kurkumu u prahu. Pak, ukoliko uspijete da pronađete ovaj čarobni koren, oljuštite i usitnite oko dva i po centrimetra. Ukoliko koristite svježu kurkumu ili đumbir, trebalo bi da procjedite mlijeko prije nego što ga popijete kako biste eliminisali sve sitne komadiće koji su preostali.
Kao i sama kurkuma, i zlatno mlijeko od kurkume ima gotovo iste benefite po zdravlje čovjeka. Poboljšava imunitet, olakšava bol u grlu i eliminiše kašalj sasvim prirodno, liječi probleme sa varenjem, smanjuje zapaljenje u tijelu, detoksifikuje jetru, čisti krv, sprečava hronične bolesti i sadrži moćne antioksidanse.
Dakle, ukoliko želite da pojačate zimsku i prazničnu čaroliju, ujutru umjesto prve kafe, ili predveče umjesto čaja ili kakaoa, svojim najdražima pripremite ovaj topli i slatki napitak jer ne samo da ćete uživati u njemu, već ćete pomoći i svom zdravlju, ali i izgledu.
(Cuvajzdravlje.ba)