Zdravlje

Nutricionistkinja upozorava: Ova hrana vam može pogoršati problem nadutosti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
nadutost

Nadutost i probavne smetnje su problemi s kojima se većina susretne u nekom trenutku.

Te nelagode često se mogu pripisati različitim faktorima, uključujući prehrambene izbore. Iako se voće općenito smatra zdravim dijelom uravnotežene prehrane, važno je biti svjestan da određeno voće može pogoršati nadutost i probavne smetnje kod nekih osoba.

Prema nutricionistici Caroline Farrell, osobe koje pate od gastrointestinalnih problema trebale bi ograničiti unos citrusa i jabuka. Iako jabuke nude brojne zdravstvene koristi, ponekad mogu dovesti do nadutosti i probavnih smetnji.

"Jabuke su bogate vlaknima, ali netopiva vlakna neki teško probavljaju. Također sadrže sorbitol, alkoholni šećer koji može uzrokovati plinove i nadutost kod osjetljivih osoba", kaže Farrell.

Citrusi obuhvaćaju naranče, grejp, limun, limetu i mandarine. Iako su svi ti plodovi cijenjeni zbog osvježavajućih okusa i visokog sadržaja vitamina C, kod nekih osoba mogu biti izvor probavnih smetnji.

"Citrusi poput naranča i grejpa su kiseli, a kiselost može iritirati probavni trakt kod nekih ljudi i uzrokovati nelagodu", dodaje Farrell.

Osobama koje su sklone probavnim smetnjama, Farrell preporučuje borovnice, jagode, maline i kupine, koje sadrže niže razine vlakana i općenito ih većina ljudi dobro podnosi. Osim toga, riječ je o voću koje je bogato antioksidansima i vitaminima, prenosi Index.

(Vijesti.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba