Dok prihod, društveni status, geografski položaj i kultura određuju vrstu i kvalitetu hrane koju ljudi jedu, geni bi također mogli imati ulogu, pokazalo je novo istraživanje.
Čini se da oko 500 gena "izravno utječe" na prehranu ljudi, prema medicinskom fakultetu Univerziteta u Coloradu, koji je analizirao zdravstvene, socijalne i ekonomske podatke ljudi iz UK Biobanka, baze podataka više od 500.000 ljudi.
Zaključili su kako izgleda da postoji 300 gena "izravno povezanih" s konzumacijom određene hrane i blizu 200 gena povezanih s prehrambenim navikama oko grupa hrane kao što su riba ili voće.
"Neki geni koje smo identificirali povezani su sa senzornim putevima - uključujući one za okus, miris i teksturu i također mogu povećati reakciju nagrađivanja u mozgu", rekla je Joanne Cole sa Univerziteta u Coloradu, koja će predstaviti nalaze na godišnjoj konferenciji Američkog društva za prehranu u Bostonu.
Budući da genetika ima puno manju ulogu u utjecaju na unos hrane nego svi okolišni faktori, moramo proučiti stotine tisuća pojedinaca kako bismo otkrili genetske utjecaje među okolišnim faktorima, rekla je Cole.
Otkriće veza između gena i vrsta hrane moglo bi s vremenom pomoći u sastavljanju dijeta i programa mršavljenja.
Mogući sljedeći korak, prema naučnicima, je saznati "može li upotreba genetike osobe za prilagodbu profila okusa dijete osmišljene za mršavljenje poboljšati pridržavanje", prenosi Hina.
(Čuvajzdravlje.ba)