Ako volite karamelizirane jabuke, budite na oprezu. Nutricionist Tom Wood upozorio je da ova poslastica koja se jede u jesen, a posebno na Noć vještica, može uzrokovati zdravstvene probleme.
"Nažalost, karamelizirane jabuke nisu sigurne za jelo. Postoji patogen koji se zove Listeria monocytogenes. On se prirodno pojavljuje u tlu i može kontaminirati jabuke tokom procesa berbe", rekao je.
Kada se tokom pripreme karameliziranih jabuka štapić zabode u voće, mala količina soka će izaći na površinu. Ta vlaga, zarobljena ispod sloja karamele, stvara idealno okruženje za rast listerije.
"Unutrašnjost jabuke je sočna, slatka i ima sve što je listeriji potrebno da preživi i brzo raste", dodao je Woos.
Listerijom se može kontaminirati niz namirnica, ali većinu infekcija obično izazivaju suhomesnati proizvodi, dimljena riba, sirevi i gotovi sendviči.
Simptomi listerioze najčešće zahvaćaju malu djecu, starije ljude, hronične bolesnike i trudnice. Uključuju bolove u mišićima, groznicu, povraćanje i proljev, a mogu biti i teški te izazvati ukočenost, zbunjenost, konvulzije, u rijetkim slučajevima i smrt, prenosi Index.hr.
(Čuvajzdravlje.ba)