Zdravlje

'Opasan' kao gluten: Tajni krivac za zdravstvene probleme

Autor: ČuvajZdravlje.ba
pasta

Intolerancija na gluten krivac je za loše zdravlje mnogih ljudi i jedan od ‘pokretača’ sindroma iritabilnog kolona. Kod velikih problema s probavom ljudi često eliminiraju gluten iz prehrane, ali što napraviti ako nakon toga problem ne nestane? Tada se trebamo zapitati jesmo li iz prehrane eliminirali pravu tvar.

FODMAP je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole. Jednostavnije rečeno, radi se o fermentabilnim šećerima koji se ne probavljaju u potpunosti i koji su uzrok velikih problema u probavnom sustavu.

Nazivaju ih i 'novim glutenom’ jer se sve više priča o njihovom utjecaju na zdravlje zbog čega ih ljudi izbacuju iz prehrane. Bakterije u vašem probavnom sustavu potiču njihovu fermentaciju uslijed koje dolazi do stvaranja hidrogena koji širi crijeva i uzrokuje napuhnutost, bolove, zatvor ili proljev.

Namirnice koje sadrže fermentabilne šećere uglavnom su zdrave, ali čak i zdrave namirnice mogu izazvati probleme kod ljudi čiji organizam ne podnosi neke tvari u njima.

Povrće: artičoke, šparoge, poriluk, kukuruz, kelj, mahunarke.

Voće: mango, nectarine, breskve, lubenice, kruške, šljive.

Orašasti plodovi: indijski oraščić, pistacij.

Žitarice: raž, pšenični kruh, pšenična tjestenina

Ukoliko sumnjate da bi uzrok vaših problema mogla biti upravo intolerancija na fermentabilne šećere, pokušajte izbjegavati namirnice s ove liste i vidjeti hoće li simptomi nestati. Ako se to ne dogodi, potražite pomoć liječnika kako biste otkrili pravi uzrok svojih problema.

(Zadovoljna.hr)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba