Šećer i masti smatraju se najnezdravijom hranom, ali naučnici upozoravaju da ima nešto nezdravije od te dvije namirnice – sojino ulje, piše „Daily Mail“.
Riječ je o jednom od najčešće korištenih biljnih ulja, a i polovinu biljnih ulja koja se proizvode u svijetu čini upravo sojino ulje. Iako tu vrstu ulja ne morate imati u tečnom stanju na polici u kuhinji, ono je vrlo često sastojak gotove, prerađene hrane u konzervama i sličnim pakovanjima.
Testiranje na laboratorijskim miševima
Dugo se sojino ulje smatralo vrlo zdravim izborom, ali rezultati studije objavljeni u stručnom časopisu „PLOS One“ ukazuju na niz razloga zbog kojih bi popularan sastojak kuhanja mogao da ostavi ozbiljne posljedice na zdravlje pojedinca, gore i od šećera.
U sklopu istraživanja raznih vrsta prehrambenih navika, naučnici Univerziteta u Kaliforniji proveli su testiranje na laboratorijskim miševima. Dali su im hranu s 40 posto masti, što je količina slična onoj koju konzumira većina Amerikanaca.
Jedna grupa dobivala je zasićene masti većinom iz kokosovog ulja, a druga je hranjena namirnicama baziranim na nezasićenim mastima iz sojinog ulja, kojem je dodano kokosovo ulje. Druga grupa sadržavala je istu količinu nezasićenih masti kakvu konzumira prosječan Amerikanac.
Otpornost na inzulin
U sklopu dodatna dva radna plana naučnici su miševima dali dvije verzije hrane bogate mastima s dodatkom fruktoze, šećera sadržanog u voću i u medu.
Hrana sve četiri dijete sadržala je isti broj kalorija, što znači da su naučnici mogli da procijene stvaran učinak raznih vrsta ulja i fruktoze na organizam miševa. Očekivali su da će miševi koji su jeli masti s fruktozom dobiti najviše na težini i da će razviti najjaču otpornost na inzulin, ali rezultati su ih iznenadili.
Najviše su na kilaži dobili miševi iz grupe koja je jela hranu sa sojinim uljem, devet posto više od miševa koji su jeli masnu hranu s fruktozom, a čak 25 posto više od onih koji su jeli masti iz kokosovog ulja.
Iznenađujući rezultati
Kod miševa koji su konzumirali sojino ulje primijećene su masnija jetra i veća rezistencija na inzulin. Rukovodilac studije Punamdžot Deol priznao je da su njega i kolege rezultati iznenadili, „naročito s obzirom na svakodnevna upozorenja o potencijalnoj ulozi šećera u sveprisutnoj epidemiji gojaznosti“.
Australska nutricionistkinja Lindi Koen za časopis „Femail“ je rekla da polovinu biljnih ulja koja se proizvode u svijetu čini upravo sojino ulje koje se, zbog niske cijene, koristi u puno prerađene i pakovane hrane. Kad na proizvodu piše oznaka „biljna ulja“, to je većinom sojino ulje ili neka njegova komponenta. Koen dodaje da se geni ljudske jetre ponašaju slično kao geni kod miševa, što znači da se studija može primijeniti i na nas.
(Čuvajzdravlje.ba)