Možda su naši roditelji imali pravo kada su nam govorili da bismo trebali jesti više povrća. Naime, nova istraživanja pokazala su da brokula sadrži određene molekule koje mogu zaštititi i poboljšati zdravlje crijeva, kao i smanjiti rizik od određenih crijevnih bolesti, dodatno podupirući dokaze da je ovo povrće doista supernamirnica, donosi New York Post.
Naučnici sa Univerziteta Penn State izveli su testove na miševima i otkrili da se molekule u brokuli vežu na receptor koji pomaže u zaštiti sluznice njihovih crijeva. Utvrdili su da upravo to pokreće niz aktivnosti koje utječu na funkcije crijevnih stanica, objašnjavaju autori spomenutog istraživanja. Kako navodi Index.hr, druga su istraživanja već ranije otkrila da konzumiranje povrća poput brokule može pomoći u smanjenju stope raka i dijabetesa tipa 2.
”Svi znamo da je brokula dobra za nas, ali zašto? Šta se zapravo događa u našem tijelu kada je jedemo? Naime, naše istraživanje pokušalo je otkriti mehanizme pomoću kojih brokula pridonosi zdravlju miševa, a vjerojatno i ljudi. Dobili smo snažne dokaze da bi povrće poput brokule, kupusa i prokulica trebalo biti dio svakodnevne prehrane ljudi upravo zbog dobrobiti za crijeva”, objašnjava Gary Perdew, jedan od autora studije.
”Zdravlje crijeva miševa koji nisu jeli brokulu prilikom istraživanja bilo je ugroženo na različite načine za koje se zna da su povezani s određenim bolestima probavnog sistema”, dodao je.
(Cuvajzdravlje.ba)