Zdravlje

Ovaj sirup liječi prehladu, kašalj, bronhitis, astmu...

Autor: ČuvajZdravlje.ba

Iako je često doživljavamo (pre)običnom, mrkva je kraljica povrća - niskokalorična, a superhranjiva i ljekovita.

Iznimno je bogata karotenoidima koji se u organizmu pretvaraju u aktivni oblik vitamina A. Također je mrkva dobar izvor vitamina B, C i K te raznovrsnih minerala: kalcija, željeza, kalija, mangana, magnezija, fosfora...

Zbog obilja karotenoida odnosno vitamina A koji je važan za zdravlje očiju, mrkva je tradicionalno poznata kao hrana za vid, no odlična je i za jačanje imuniteta, a poboljšava rad mokraćnog i probavnog sustava.

Otkrijte koje su namirnice važne za dobar vid

Vitamin A pridonosi i zdravlju pluća, pa je mrkva melem za dišne tegobe - pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa, astme...

Sirup od mrkve tradicionalni je prirodni lijek protiv kašlja. Donosimo dvije varijante recepta za sirup koji se preporučuje uzimati u količini od 3 do 4 čajne žličice na dan.

1. Potrebno vam je 2,5 dcl svježeg soka od mrkve pripravljenog u sokovniku, 2 žlice meda, malo vode. Nakratko prokuhajte sok od mrkve zajedno s medom i vodom uz stalno miješanje.
2. Pripremite 1/2 kg mrkve i 4 žlice meda. Mrkvu očistite i narežite na kolutiće. Stavite u posudu i prelijte vodom toliko da mrkva bude prekrivena. Nakratko prokuhajte dok mrkva ne omekša. Izvadite je iz vode te ispasirajte mikserom ili blenderom. Vodu u kojoj se kuhala mrkva pustite da se ohladi, pa dodajte med i sve izmiješajte s pasiranom mrkvom.

Svakako uživajte u svježe pripravljenom soku od mrkve (možete ga miješati s drugim povrtnim i voćnim sokovima) te u raznovrsnim jelima od mrkve - možete je narezati na štapiće za grickanje uz umake, dodati u juhu, varivo ili salatu, prirpaviti od nje pire ili kolač...

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba