Popularne „osvježavajuće“ namirnice poput lubenice, krastavca i paradajza veoma su popularne tokom ljetnjih mjeseci zbog visokog sadržaja vode.
Prisustvo soli, šećera i elektrolita pomaže našem tijelu da zadrži vodu mnogo bolje od same vode", objasnio je Ji Min Teo, dijetetičar za digestivno zdravlje i kliničar za podršku ishrane piše Huff Post.
Teo je dalje objasnio da „kada gubimo vodu kroz znoj na toplom i vlažnom mjestu ili dok vježbamo, gubimo dobru količinu natrijuma i hlorida, a zatim kalijuma, magnezijuma i kalcijuma u manjim količinama. Natrijum, hlorid i kalijum pomažu u regulisanju i održavanju ravnoteže tečnosti, dok su magnezijum i kalcijum potrebni za optimalnu funkciju mišića i energetski metabolizam.
Jogurt
Mliječni proizvodi ne padaju uvijek na pamet kada se govori o hidratantnoj hrani, jer oni imaju više materije i težine od drugih namirnica koje sadrže tečnost.
"Jogurt je hrana koja može pomoći da povećate unos tečnosti. Pošto je napravljen od mlijeka, jogurt se sastoji od oko 85% tečnosti. Porcija od 1 šolje običnog jogurta sadrži nešto više od 3/4 šolje vode. Ovo je takođe odličan način da u svoju ishranu unesete proteine, kalcijum i probiotike", rekao je Kejli Majers, prenosi CNN Health.
Karfiol
Karfiol nije očigledno pun vode kao paradajz, krastavci ili špinat. Pored toga što je dobar izvor hidratacije, karfiol je bogat vitaminom C koji jača imunitet. Takođe ima dobru količinu kalijuma, koji je važan za funkciju mišića, održavanje krvnog pritiska pod kontrolom i održavanje jakih kostiju.
Losos
Hrana poput lososa sadrži i kalijum i magnezijum. Magnezijum je, kao i natrijum, hranljiva materija koja podstiče hidrataciju u cijelom telu.
Čija sjemenke
Čija sjemenke nisu samo odličan izvor proteina, vlakana i omega-3 masti, već su i izvanredne za hidrataciju pišu NovostiMagazin.
(Čuvajzdravlje.ba)