Zdravlje

Ove namirnice važne su za zdravlje dječijih zuba

Autor: ČuvajZdravlje.ba
dde6dc07-ad20-4e7b-81fa-b0ded50d92ed

Osiguravanje dobre oralne higijene ključni je element u održavanju zdravlja usne šupljine vaše djece.

Ovaj cilj također ovisi o dovoljno redovnom unosu hranjivih tvari i drugih elemenata, stoga je važno znati koje su zdrave namirnice korisne za dječje zube.

Pritom je potrebno istaknuti važnost uravnotežene i raznolike prehrane za održavanje dobrog zdravstvenog stanja.

U protivnom bi moglo doći do nedostataka u prehrani koji bi mogli imati negativan utjecaj na razvoj dječjeg organizma.

Prehrana koja je korisna za dječije zube

Kao što smo već spomenuli, održavanje dobrih navika pogoduje oralnom i dentalnom zdravlju, a među njima izdvajamo one prehrambene i higijenske.

Pranje dječjih zuba najmanje 2 do 3 puta dnevno, pravilnom tehnikom i korištenjem paste za zube s fluorom sprječava stvaranje plaka i kamenca.

Prehrana koja je bogata esencijalnim nutrijentima i siromašna jednostavnim šećerima također se smatra zdravom navikom.

Mliječni proizvodi

Mlijeko, sir i jogurti proizvodi su koji se posebno ističu svojim sadržajem kalcija. Pokazalo se da je ovaj mineral ključan za zdravlje kostiju i zuba.

Dostatan unos kalcija smanjuje učestalost smanjene mineralne gustoće kostiju, koja bi tijekom godina moglo predisponirati dječje tijelo za prijelome. Osim kalcija, važno je osigurati da su zadovoljene potrebe za vitaminom D.

Jaja

Jaja osiguravaju najkvalitetnije proteine, vitamin D i kalcij. Svi ovi elementi važni su za dječji rast i oralno zdravlje.

Štoviše, razotkriven je mit koji je ograničavao konzumaciju ovih proizvoda na tjednoj bazi zbog mogućeg kardiovaskularnog rizika. Danas znamo da bi ova namirnica trebala biti češće prisutna u prehrani.

Celer i mrkva

Ova je hrana hrskave teksture i sadrži puno vode i vlakana te pomaže očistiti višak zubnog plaka i uravnotežiti šećer koji se unosi tijekom dana.

Jedenjem ove hrane lagano se masiraju djetetove desni, što može potaknuti lokalnu cirkulaciju i spriječiti probleme upalnog tipa.

Zeleno lisnato povrće

Većina zelenog lisnatog povrća sadrži visoke doze vitamina C, ključnog elementa u održavanju imunološke funkcije ili obrane.

Osim toga, neophodan je nutrijent za stvaranje kolagena, koji je najzastupljeniji protein u potpornim tkivima ljudskog tijela. Stoga je bitno zadovoljiti dnevne potrebe za vitaminom C kako bi se spriječile brojne bolesti.

(Čuvajzdravlje.ba / Index.hr)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba