Kvalitetna hrana ne samo da pomaže održavanje zdrave funkcije mozga, nego može i da smanji mogućnost pojave demencije.
Četiri vitamina imaju ključnu ulogu u tome, a to su E, B, C i Omega-3 masne kiseline. Najbolji način za unošenje hranljivih materija je jedenje svježih namirnica.
Vitamin E
Ovaj vitamin može se naći u tamnom lisnatom povrću, avokadu, crvenoj paprici, šparogama, mangu, bundevi i orasima i sjemenkama.
Vitamini B
Pasulj je jedan od najboljih izvora vitamina B u svim segmentima. B6 možete pronaći u bananama, narandžama, papaji, dinji, tunjevini, lososu, živini i tamnom lisnatom povrću. Folat se nalazi u brokoliju, zelenilu, cijelim žitaricama, jajima, kikirikiju i sjemenkama suncokreta.
Vitamin C
Ovaj vitamin možete pronaći u kiviju, crvenoj i zelenoj paprici, citrusima, bobičastom voću, brokoliju, karfiolu i paradajzu.
Omega-3 masne kiseline
Omega-3 masne kiseline nalaze se u ribama poput lososa I tunjevine. To su nezasićene masti bogate antioksidansima koji štite mozak, sprečavaju upale i gradivni su blok ćelijskih membrana u mozgu. Dobri izvori omega-3 masnih kiselina su i orasi i sjemenke.
(NN)