Ovu namirnicu izbacite iz jelovnika poslije 40., uništava mozak i gorivo je za rak
Raznovrsna prehrana neophodna je za održavanje cijelog organizma u zdravom stanju.
Ruska nutricionistica Zuhra Pavlova tvrdi da se nakon 40. rođendana vide posljedice burne mladosti, ali i da nam zdrave navike mogu pomoći da izgledamo sjajno i izbjegnemo probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma, piše Slobodna Dalmacija.
Raznovrsna prehrana neophodna je za održavanje cijelog organizma u zdravom stanju.
- Da biste to postigli morate jesti grašak, grah, leću, slanutak, žitarice i mliječne proizvode - kaže Pavlova i dodaje da je potrebno češće konzumirati morsku ribu, gljive, grejp, zeleno povrće, heljdu, orahe, brokulu, ali i kurkuma i kumin.
Što se ne smije jesti nakon 40. godine?
Najvažnije je smanjiti količinu šećera.
- Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, odlično je "pogonsko gorivo" za maligne stanice. Oštećuje bjelančevine vezivnog tkiva, što dovodi do starenja kože, krvnih žila i unutarnjih organa. Svakako se morate odreći sokova i peciva. Također, pokušajte smanjiti bijeli hljeb, tjesteninu, bijelu rižu i žitarice - zaključila je.
(Čuvajzdravlje.ba)