Zdravlje

Ovu namirnicu izbacite iz jelovnika poslije 40., uništava mozak i gorivo je za rak

Autor: ČuvajZdravlje.ba
hat

Raznovrsna prehrana neophodna je za održavanje cijelog organizma u zdravom stanju.

Ruska nutricionistica Zuhra Pavlova tvrdi da se nakon 40. rođendana vide posljedice burne mladosti, ali i da nam zdrave navike mogu pomoći da izgledamo sjajno i izbjegnemo probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma, piše Slobodna Dalmacija.

Raznovrsna prehrana neophodna je za održavanje cijelog organizma u zdravom stanju.

- Da biste to postigli morate jesti grašak, grah, leću, slanutak, žitarice i mliječne proizvode - kaže Pavlova i dodaje da je potrebno češće konzumirati morsku ribu, gljive, grejp, zeleno povrće, heljdu, orahe, brokulu, ali i kurkuma i kumin.

Što se ne smije jesti nakon 40. godine?

Najvažnije je smanjiti količinu šećera.

- Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, odlično je "pogonsko gorivo" za maligne stanice. Oštećuje bjelančevine vezivnog tkiva, što dovodi do starenja kože, krvnih žila i unutarnjih organa. Svakako se morate odreći sokova i peciva. Također, pokušajte smanjiti bijeli hljeb, tjesteninu, bijelu rižu i žitarice - zaključila je.

(Čuvajzdravlje.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba