Zdravlje

Pet dobrobiti nara – jesensko voće puno antioksidansa

Autor: ČuvajZdravlje.ba

Ljekovita svojstva nara iskorištena su kroz historiju, koja seže hiljadama godina unazad.

Nar je u sezoni od septembra do januara. Potječe iz Afrike, a smatra se da dolaze iz zemalja duž Arapskog poluotoka.

Nar je izvrstan izvor hranjivih tvari, osobito vlakana, antioksidansa, vitamina B i odabranih minerala, prenosi RS.

Osim njihove svestrane upotrebe u kuhinji, evo nekih od glavnih razloga zašto ih jesti redovito.

1. Prepun antioksidansa

Voće je općenito bogat izvor antioksidansa, a nar je najbolji primjer za to. Postoji nekoliko različitih antioksidansa koji se nalaze u naru – neki od njegovih mikronutrijenata, poput vitamina C, djeluju kao antioksidansi, kao i antocijanini, biljni spoj koji također daje živopisnu nijansu naru.

“Postoji 700 miligrama polifenolnih antioksidansa u svakoj porciji soka od nara od 2,3 mililitara”, kaže Roxana Ehsani, sportska dijetetičarka iz Miamija. “Prijašnja istraživanja su otkrila da sok od nara ima čak i veću antioksidativnu moć od crvenog vina, soka od grožđa Concord ili zelenog čaja u prosjeku.”

Važno je jesti (i piti) puno antioksidansa jer ti spojevi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjuju oštećenje stanica i štite se od bolesti, kaže Lexi Moriarty,  sportska dijetetičarka. Osim potencijala smanjenja rizika od razvoja određenih vrsta raka i srčanih bolesti, hrana bogata antioksidansima poput nara također bi mogla pridonijeti zdravlju kože, mozga i očiju.

2. Izvor vlakana i polifenola pogodnih za crijeva

Dijetalna vlakna jedan su od najmoćnijih nutrijenata koji se nalaze u naru. Svaka šalica sadrži 7 grama, što znatno umanjuje dnevne potrebe vlakana prosječne odrasle osobe (oko 25 g dnevno za žene i 38 g dnevno za muškarce).

“Pola šalice sjemenki nara sadrži gotovo 4 grama vlakana”, kaže Ehsani, dodajući da je to bitan nutrijent povezan sa zdravljem probavnog sustava i kontrolom šećera u krvi.

Nar je također dobar izvor polifenola, koji mogu djelovati kao prebiotici koji hrane dobre mikrobe, objašnjava Kulp.

3. Zdravlje srca

Neki kažu da određene namirnice nalikuju organima čijoj funkciji doprinose. Na primjer, orasi su korisni za zdravlje mozga i izgledom pomalo podsjećaju na ljudski mozak. Slično tome, nar, koji pomalo nalikuje srcu, podržava zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Ovo bi moglo pomoći u objašnjenju zašto je nar istaknut kao jedno od najboljih kardioprotektivnih voća u pregledu 2021. godine. Oni mogu povećati dobar HDL kolesterol dok snižavaju razinu lošeg LDL kolesterola, kao i smanjuju krvni tlak. Pijenje soka od nara također može poboljšati protok krvi i smanjiti anginu.

4. Može poboljšati sportsku izvedbu

Sok od nara može pomoći pri sportskim izvedbama i ubrzati oporavak od vježbanja, pokazuju istraživanja”, kaže Ehsani.

Također može pomoći u poboljšanju bioraspoloživosti dušikovog oksida, što pomaže vašem tijelu da dobije hranjive tvari potrebne za vježbanje.

5. Poboljšava kontrolu šećera u krvi

Voće sadrži prirodne šećere, uključujući i nar, iako je narr definitivno na popisu voća s nižim sadržajem šećera.

Mogu li onda ljudi s dijabetesom jesti nar? Uvijek je važno prije svega provjeriti sa svojim zdravstvenim timom, ali u mnogim slučajevima ljudi s dijabetesom mogu jesti i imati koristi od nara. Zapravo, ovo bi voće moglo pomoći u održavanju razine šećera u krvi pod kontrolom.

Studije na životinjama i ljudima pokazale su da nar može poboljšati razinu šećera u krvi natašte kod onih koji imaju dijabetes.

(Cuvajzdravlje.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba