Zdravlje

Pet namirnica koje bismo trebali izbjegavati ako imamo povišeni holesterol

Autor: ČuvajZdravlje.ba
holestorol

Iako holesterol sam po sebi nije loš, ako je njegova razina povišena i nekontrolisana, može dovesti do brojnih negativnih posljedica. Kako donosi klinika Cleveland, povišeni holesterol predstavlja jedan od najznačajnijih faktora rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila.

S obzirom na to da visoki holesterol često nema nikakve simptome koji bi otkrivali ovo stanje, većina ljudi često ne prati njegove vrijednosti. Upravo je zbog toga važno obratiti pozornost na razine holesterola kako ne bi došlo do problema sa zdravljem, upozoravaju doktori, prenosi Index.hr.

Dok je ograničen unos holesterola u našoj prehrani u redu, puno zasićenih masti nije. Naime, studije pokazuju kako je hrana s visokim udjelom zasićenih masti povezana s povećanim holesterolom u krvi i rizikom od srčanih bolesti.

Stručnjaci zato preporučuju ograničavanje ili izbjegavanje sljedeće hrane koja pridonosi dodatnom povećanju holesterola u krvi. To podrazumijeva sljedeće:

  • crveno meso
  • mesne prerađevine
  • prženu hranu
  • bijeli kruh
  • maslac.

(Čuvajzdravlje.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba