Zdravlje je dragocjeno, a pravilna ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju i unapređenju našeg blagostanja. Nutricionistkinja Natali Vagner upozorava na važnost pravilne ishrane i ističe da ne samo pojedinačne namirnice, već i njihova kombinacija može imati značajan utjecaj na naše zdravlje.
Pad energije
Dok su određene kombinacije hrane korisne i dopunjuju se međusobno, postoje i one koje mogu loše utjecati na našu probavu, apsorpciju hranljivih materija i opće zdravlje.
Voće poslije obroka - Jedna od kombinacija koju nutricionistkinja izričito savjetuje da izbjegavate je konzumiranje voća odmah nakon obroka koji sadrži proteine, poput mesa, ribe ili mahunarki.
Ona može dovesti do sporije probave i fermentacije hrane u želucu, što može izazvati nelagodnost, nadutost i probavne smetnje.
Umjesto toga, preporučuje se da voće konzumirate kao međuobrok, između obroka, kako biste olakšali probavu i maksimalno iskoristili hranljive sastojke voća.
Izbjegavati šećer i rafinirane ugljikohidrate - Druga kombinacija koju treba izbjegavati je konzumiranje velike količine šećera i rafiniranih ugljikohidrata zajedno.
Kada se konzumiraju zajedno, ovi sastojci mogu izazvati nagli porast nivoa šećera u krvi, što može dovesti do oštrih padova energije i promjene raspoloženja.
Tjelesna težina
Također, takva kombinacija može doprinijeti povećanju tjelesne težine i riziku od razvoja dijabetesa tipa 2.
Nutricionista preporučuje da se umjesto toga fokusirate na uravnotežene obroke koji sadrže cjelovite žitarice, proteine, zdrave masti i voće ili povrće s nižim sadržajem šećera.
Mlijeko i kiseli proizvodi
Preporučuje se izbjegavanje kombinacije mliječnih proizvoda i namirnica koje sadrže kiselu supstancu poput agruma ili paradajza. Kiselina iz ovih namirnica može remetiti probavu i uzrokovati gorušicu ili želučane probleme.
Ako želite konzumirati mliječne proizvode, nutricionista savjetuje da to učinite odvojeno od obroka koji sadrže kisele namirnice, kako biste sačuvali optimalnu probavu i apsorpciju hranljivih materija.
(Vijesti.ba)