Zdravlje

Prahistorijski recept: Supa od kostiju - nutricionističko čudo

Autor: ČuvajZdravlje.ba
supa od kostiju

Kraljica među svim supama, barem što se zdravlja tiče, zasigurno je supa od kostiju. Ovaj specijalitet, kažu antropolozi, ljudi su koristili još od prahistorije.

Prvi ljudi su htjeli iskoristiti svaki dio plijena koji su ulovili pa su životinjske kosti prelijevali kipućom vodom i tim preparatom se hranili. Kasnije su otkrili da tekućina čuva njihovo zdravlje, jača kosti, daje im energiju, čuva ih od kožnih bolesti, pomaže da bolje spavaju i pruža im još mnogo zdravstvenih dobrobiti.

Supa od kostiju - nekad omraženo jelo, danas nutricionističko čudo

Kolokvijalno – temeljac kojim prelijevamo rižota, umake, gulaše i druge supe, kroz historiju se kuhao u loncima naših nana i bio je obična seoska poslastica koja se preko noći znala pretvoriti u hladnetinu – specijalitet kojega ili jako volimo ili nikako ne volimo. Danas je juha od kostiju čudo nutricionizma koje se priprema u najboljim restoranima i sinonim je za super hranu.

Supa od kostiju se priprema od junećih, svinjskih, pilećih ili ribljih kostiju, dugim iskuhavanjem koje ponekad može trajati i cijeli dan. Kostima se obično dodaje povrće poput mrkve, peršuna, luka i celera, a nekad se kosti iskuhavaju same.

Ovu supu je potrebno kuhati ovako dugo kako bismo izvukli kolagen, protein koji djeluje kao ljepilo koje naše tijelo drži na okupu.

Kad bi se izvadio sav kolagen iz kože, ona bi se raspala poput smjese za palačinke bez jaja, rekao je Miha Geršić, stručnjak za tjelesnu preobrazbu i tjelovježbu.

Supa od kostiju je čarobni napitak koji čuva kosu, kožu, nokte i zube

Upravo zbog visoke koncentracije kolagena, supa od kostiju je čaroban napitak koji čuva zglobove, zube, kožu, kosu i nokte.

Supa od kostiju je bogata i kalcijem, magnezijem, fosforom, i aminokiselinama koji potiču rane da brže zacijele i imaju protuupalno djelovanje.

Tokom hladnijih mjeseci pileća supa je glavni borac protiv prehlade, a najbolje ju je popiti iz šoljice, poput prirodnog lijeka koji djeluje gotovo odmah.

Ženama u postmenopauzi se preporučuje svaki dan popiti šoljicu supe od kostiju. Klinička ispitivanja su pokazala da supa od kostiju pomaže ženama u prevenciji starenja kože i bolesti reproduktivnog sistema.

Nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti dobrobiti želatina koji se također nalazi u kostima, a odličan je za probavu. Stručnjaci savjetuju da osobe koje se bore s nesanicom također trebaju supu od kostiju konzumirati prije spavanja.

Supu od kostiju je izrazito lako napraviti, ali se trebate unaprijed naoružati strpljenjem. U nastavku pročitajte recept za starinsku supu od kostiju kojojje dodano malo povrća kako bi okus bio još bolji.

Supa od kostiju – sastojci:

  • 4 do 6 kg kosti (najbolje kosti od buta, rep, vrat, zglobovi, tetive, rebra…)
  • 8 litara vode
  • Povrće po želji ( luk, češnjak, celer, mrkva, poriluk, kelj,…)
  • Začini po želji

Supa od kostiju – Priprema:

Kosti stavite u hladnu vodu i dodajte začine. Najbolje je koristiti samo sol i biber, a na kraju ćete u supu ukuhati rezance, knedle i slične dodake te začiniti po želji.
Sve dok voda ne zavrije kuhajte na najjačoj temperaturi. U ovom će se trenutku vjerojatno napraviti pjena pa je maknite ako želite bistru supu. Nakon vrenja smanjite na najmanju temperaturu.

Kuhajte poklopljeno pet sati pa dodajte povrće. Neka luk i češnjak ostanu u ljusci.
Nastavite kuhati još pet sati. Cijelo vrijeme kuhajte poklopljeno kako ne bi ishlapila velika količina supe.
Nakon 10 sati supu ocijedite, začinite pa po želji ukuhajte dodatak, poput knedli od griza ili rezanaca, prenosi Zadovoljna.hr.

(Cuvajzdravlje.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba