Gotovo da i ne postoji kućanstvo u čijem se frižideru ne krije barem jedna teglica kiselih krastavaca. I dok je salata od svježeg povrća prilog broj jedan, ove kisele poslastice itekako bi se trebale naći u vašem meniju. Evo i zašto.
Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna. Isto tako, ove kisele grickalice bogati su izvor minerala među kojima su i željezo, kalij, natrij i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin.
Sve spomenute nutritivne vrijednosti tako ovo jednostavno pripremljeno povrće čini vrlo zdravim i korisnim za naše tijelo.
1. Snažan su antioksidans - štite tijelo od slobodnih radikala - nestabilnih kemikalija koje oštećuju stanice u našem organizmu.
2. Izvrstan su probiotik - balansiraju probavu te ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dio naše zdrave probave.
3. Čuvaju jetru - osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru te joj pomažu da filtriraju toksine iz organizma.
4. Sprečavaju nastanak čira na želucu - čir je unutarnja rana na stjenki želuca, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Kiseli krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.
5. Pomažu kod dijabetesa - istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabiliziraju razinu hemoglobina - proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kisik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.
(Avaz)