Zdravlje
Reduciranjem šećera u sokovima do smanjenja pretilosti i dijabetesa
Postupno reduciranje udjela šećera u sokovima i sličnim napicima bi dovelo do značajnog smanjenja učestalosti pretilosti i dijabetesa tipa 2, prenose mediji.
Znanstvenici s Queen Mary University of London su se bavili posljedicama postupnog smanjenja udjela šećera u sokovima i sličnim napicima za 40 posto do 2021 godine.
Pokazalo se kako bi ovakva mjera do 2036. godine spriječila milijun slučajeva pretilosti, pola milijuna slučajeva umjerenijeg povećanja tjelesne mase te oko 300 000 slučajeva dijabetesa tipa 2.
Stručni časopis The Lancet Diabetes & Endocrinology piše kako postupno smanjenje udjela šećera ne bi imalo utjecaja na sklonost potrošača prema tim proizvodima.
Pozitivan učinak ovakve mjere bi bio najizraženiji na zdravlju tinejdžera, mladih odraslih osoba te osoba slabijeg imovinskog stanja, dodaju istraživači.