Ovaj mjesec nam donosi obilje voća i povrća. Sve vrste su osvježavajuće, što ih čini odličnima za vruće ljetne dane. Veći dio ovih namirnica će vam pomoći da zaštitite kožu od štetnog djelovanja sunca.
Najbolje voće
Marelice
Marelice sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i kalijuma, a odličan izvor vitamina A i C. Sada su najzdravije i najjeftinije, stoga svakako treba da ih iskoristite.
Dinja
Dobar je izvor dijetalnih vlakana, niacina, vitamina B6 i folne kiseline. Odličan je izvor vitamina A, C i kalijuma. Iako sadrže dosta šećera, dinje sadrže malo zasićenih masti i soli, i veoma malo holesterola.
Lubenica
Lubenica je pravo ljetno voće s veoma malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor kalijuma, a odličan izvor vitamina A i C. Lubenica je osvježavajuća, slatka i mirisna. Kako biste u njoj uživali još više, predlažemo vam osvježavajući smoothie od lubenice, ananasa i manga!
Breskve
Sadrže veoma malo zasićenih masti, holesterola i soli. Veći dio kalorija dolazi od šećera. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalijuma, i odličan izvor vitamina C.
Nektarine
Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli, ali veći dio kalorija dolazi iz šećera. Poput breskvi, dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalijuma. Odličan su izvor vitamina C.
Smokve
Ovo je doba godine kada možete uživati u svježim i zdravim smokvama. Dobar su izvor kalijuma, mangana, vitamina B6, a odličan izvor dijetalnih vlakana.
Grožđe
Iako tokom godine nije pristupačno, sezona grožđa u avgustu tek počinje. Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Odličan je izvor vitamina C i K. Grožđe je ukusno samo po sebi, ne treba mu nikakvih dodataka.
Najbolje povrće
Paprika
Paprike su tokom ostalih mjeseci poprilično skupe i pune pesticida. Svakako iskoristite sezonu paprika jer su dobar izvor tiamina, niacina, folne kiselina i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalijuma i mangana. Paprike možete pripremati na različite načine.
Tikvice
Sezona tikvica je sada na vrhuncu. Ovo ukusno povrće blagog okusa je dobar izvor proteina, vitamina A, tiamina, niacina, fosfora i bakra. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, magnezijuma, kalijuma i mangana. Tikvice su jednostavne za pripremu i možete ih pripremati na različite načine.
Kukuruz
Pristupačan, ukusan i hranjiv, kukuruz pripada pravom ljetnom povrću. Sadrži malo zasićenih masti i veoma malo holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i folne kiseline. Kukuruz možete pripremati na različite načine, a najpopularniji je kuvan i sa žara.
Patlidžan
Sadrži veoma malo zasićenih masti i holesterola. Sadrži dosta soli i veći dio kalorija dolazi iz šećera. Dobar je izvor vitamina K, tiamina, vitamina B6, folne kiseline, kalijuma i mangana, a odličan je izvor dijetalnih vlakana.
Krastavci
Sadrže malo zasićenih masti i veoma malo holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A, magnezijuma, fosfora i mangana, a odličan izvor vitamina C, K i kalijuma. Krastavce najčešće jedemo kao salatu, ali s njima možete praviti razna jela.
(Cuvajzdravlje.ba)