Sirovi med pun je zdravstvenih dobrobiti, sadrži cijeli spektar bogatih svojstava, od antioksidansa do protuupalnih tvari. Stoga ima puno veću ulogu od pukog prirodnog zaslađivača, jer među ostalim pomaže u zacjeljivanju rana i smanjenju upala. Javlja se kao alternativa rafiniranim šećerima. Bogat je fruktozom i slađi od običnog šećera, pa je i mala količina dovoljna da biste zasladili ono što želite, piše Real Simple.
Dijetetičarka Emi Šapiro (Amy Shapiro) tvrdi da je lako prepoznati razliku između sirovog i običnog meda. To je med koji se uzima ravno iz saća i ne prolazi kroz proces pasterizacije ili filtracije kao obični med, što mu daje prepoznatljivi mutni izgled.
- Većina zdravstvenih prednosti nalazi se upravo u sirovom medu, kaže Šapiro. Među glavnom prednostima ističu se antimikrobno i antibakterijsko djelovanje, što ga čini učinkovitim za liječenje rana i infekcija. Kako se ispostavilo, sirovi med sadrži enzim koji prirodno proizvodi vodikov peroksid, koji se inače koristi za čišćenje rana. Iako se uvijek trebate posavjetovati s ljekarom prije nego što počnete koristiti med u medicinske svrhe, jasno je da sirovi med može biti izvrstan prirodni dodatak kod zacjeljivanja rana.
Osim toga, u sirovom medu pronaći ćete više od 30 različitih polifenola, 22 aminokiseline i široku paletu vitamina i minerala. Polifenoli su odgovorni za visoku razinu antioksidansa, koji pomažu vašem tijelu da se zaštiti od slobodnih radikala i stoga se smatra učinkovitim za cjelokupno zdravlje. Sirovi med sadrži i pelud, koja se bori protiv upala, poboljšava funkciju jetre i smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara, tvrdi Šapiro.
Dodaje kako je uprkos njegovim vrijednim svojstvima s medom uvijek važno ne pretjerivati. Naime, ako ga koristite kao zaslađivač, primjerice u čaju, dovoljno je odmjeriti pola do jednu kašičicu meda. Možete ga koristiti kao namaz na tostu ili kriški hljeba, kad je sasvim dovoljno odmjeriti do dvije kašičice meda.
(Čuvajzdravlje.ba)