Fond mesne prerađevine svrstava u istu kategoriju kancerogenih uzročnika poput azbesta, alkohola i arsena.
Zato se preporučuje što manja konzumacija suhomesnatih proizvoda i navodi da bi bilo idealno da ih ljudi uopšte ne jedu.
Stručnjaci navode da postoje uvjerljivi dokazi da, u poređenju sa prehranom koja se zasniva isključivo na biljnoj hrani, konzumacija mesa skraćuje život, te ljude čini bolesnijim i debljim.
Uprkos tome, zdravstveni sistem dozvoljava otvaranje restorana brze hrane u bolnicama.
Pacijenti mogu svakodnevno da biraju između bogate ponude mesnih jela. Pire, govedina, svinjetina sa slatkim čili sosom i rižom... preporučuju se kao "zdraviji izbor".
Istovremeno, pušenje je u bolnicma zabranjeno, pa se "mesojedi" ne mogu opustiti uz cigaretu nakon jela.
Stručnjaci upozoravaju da navedene mesne prerađivine i meso moraju imati isti tretman kao i cigarete, jer jednako štete zdravlju.
Nema nikakvog smisla podržavati jednu opasnost, a istovremeno zabranjivati drugu.
"Ili treba dozvoliti svima slobodu izbora ili treba zabraniti žnezdrava ponašanjaž - ne možete imati i jedno i drugo", navode iz Svjetskog fonda za istraživanje raka.
(SRNA)