Zdravlje

Sočan, mekan, mirisan i zdrav – isprobajte brz i jednostavan recept za ukusan kolač od mrkve!

Autor: ČuvajZdravlje.ba
mrkva torta

Iako je riječ o povrću, mrkva je izrazito slatka, zbog čega je idealna za dodavanje u kolače, a uz to tijesto čini savršeno mekim i sočnim, prenosi portal Amazonke.

Orasi ovom kolaču daju posebnu aromu, a glazura predivan izgled. Ovo je jedan od onih recepata koji će ti uvijek dobro uspjeti, pa krenimo s pripremom!

Sastojci:

  • 4 šoljice naribane mrkve
  • 2 šoljice cjelovitog pšeničnog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašičica cimeta
  • ¼ kašičice mljevenog đumbira
  • 1 ½ šoljice smeđeg šećera (ili stevije)
  • ¾ šoljice grožđica
  • ½ šoljice sjeckanih oraha
  • 1 šoljica nezaslađenog soka od jabuke
  • 1 šoljica ulja uljane repice

Glazura

  • ⅓ šoljice maslaca ili margarina
  • ⅓ šoljice kremastog sira ili svilenog tofua
  • 2 ⅓ šoljice šećera u prahu ili nekog drugog zaslađivača
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije

(Umjesto ovakve glazure kolač se, primjerice, može preliti i tamnom čokoladom s uljem naranče).

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 180 º C.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke.
  3. Dodajte jabuke, ulje, mrkvu i grožđice, i miksajte dok se sve dobro ne poveže.
  4. Ulijte u podmazanu tepsiju i pecite 40-45 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne izađe čista.
  5. Neka se kolač hladi u posudi oko 10 minuta, a zatim ga lagano okrenite na stalak za hlađenje. Neka se ohladi u potpunosti prije glazure.
  6. Da bi se napravila glazura, smiksati na srednjoj brzini maslac i sir. Dodati sav šećer za glazuru i nastaviti tući dok smjesa ne bude glatka i kremasta.
  7. Dodati vaniliju te ponovno promiješati.

I na kraju, staviti kolač u frižider.

U slast!

(Cuvajzdravlje.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba