Opće je poznato da je šećer veliki neprijatelj našeg organizma, ali ako je vjerovati zdravstvenim profesionalcima soja je mnogo opasnija i ima tendenciju da uzme primat šećeru.
Soja je biljka mahunarka visoke hranjive vrijednosti koja se uzgaja širom svijeta i koja je prisutna u većini današnjih prerađevina. Možete je pronaći u 60 do 70 posto proizvoda u svim supermarketima, a njena upotreba je široko rasprostranjena u restoranima brze hrane. Dobar je izvor vlakana i bjelančevina, ali ljudi je sve češće izbacuju iz prehrane.
"Jednom kada izbacite soju shvatit ćete da više ne jedete prerađenu hranu. U osnovi je to ono što sam ja uradila. Iako izgleda kao da je lako izbaciti iz prehrane, jednom kad odlučite uraditi to vidjet ćete da nije jer se soja nalazi u svemu što jedete. Soja je prisutna čak i u zdravoj, organskoj hrani", rekla je Lively.
Inače, soja može djelovati poput estrogena što uzrokuje hormonalne poremećaje, gubitak težine, nadutost i zadržavanje vode u organizmu.
S druge strane, brojni nutricionisti i dalje navode brojne zdravstvene prednosti soje. Oni podsjećaju da ljudi u Aziji koji važe za jednu od najzdravijih svjetskih populacija godinama jedu soju.
"U biti, za svaku studiju koja pokazuje štetnosti ili hormonske poremećaje koje uzrokuje soja, tu je i studija koja pokazuje koristi", rekao je nutricionista Rhiannon Lambert za Independent poručujući kako je, kao i za sve, umjerenost ključna.
(Cuvajzdravlje.ba)