10. oktobar

Svjetski dan vida 2024.: Voli svoje oči

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Svjetski dan vida obilježava se svake godine, drugog četvrtka u mjesecu oktobru. To je prilika da se istakne važnost zaštite zdravlja očiju i vida, da se razotkriju mitovi o vidu i krene prema svijetu u kojem su sva djeca oslobođena društvene stigme povezane s nošenjem naočala ili drugih korekcijskih pomagala za oči te podigne svijest o oštećenju vida i sljepilu.

Međunarodna agencija za prevenciju sljepila (IAPB) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO)/Evropa, skreću posebnu pažnju na važnost očuvanja zdravlja očiju kod djece. Usluge oftalmološke zdravstvene zaštite trebale bi biti pristupačne svakom djetetu. Nekorigovano oštećenje vidne oštrine može uticati na napredovanje u obrazovanju i uključenost u društvo. S druge strane, jednostavna rješenja ovog problema, kao što su naočale, mijenjaju život svake osobe sa takvim oštećenjem.

U maju 2024. godine SZO je pokrenula globalnu inicijativu SPECS 2030 kako bi se osigurao pristup kvalitetnim, pristupačnim naočalama i srodnim uslugama usmjerenim na sve ljude, kojima su potrebne.

Rizikofaktori za nastanak i razvoj oštećenja vida

Istraživanja pokazuju da smanjenje vremena provedenog pred ekranom i provođenje vremena vani, štiti djecu od razvoja kratkovidnosti (miopije), što znači da roditelji, staratelji i odgajatelji imaju glavnu ulogu u zaštiti vida budućih generacija.

Redovne kontrole oka i vidne oštrine od strane liječnika specijaliste mogu pomoći u prepoznavanju problema u ranoj fazi.

Svjetski dan vida može poslužiti i kao podsjetnik da bi i odrasli trebali dati prednost zdravlju svojih očiju. Važno je uzimati redovne pauze tokom aktivnosti kao što su čitanje ili korištenje digitalnih uređaja  te nositi zaštitu za oči tokom upotrebe alata i hemikalija koje bi mogle oštetiti oči. Također, treba izbjegavati djelovanje rizikofaktora, kao što je pušenje i direktno izlaganje UV zračenju. Nošenje sunčanih naočala i šešira na otvorenom, smanjuje mogućnost oštećenja i bolesti oka.

Korigovanje vida uz pomoć naočala ili operacijom katarakte spada među najisplativije zdravstvene intervencije. Ipak, procjenjuje se da u Evropskoj regiji SZO još uvijek ima onih kojima bi operacija katarakte i/ili učinkovita korekcija refrakcijske greške bila od koristi ali tu uslugu ne mogu ostvariti.

Aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u očuvanju i unaprjeđenju vida kod djece

Prepoznavši javnozdravstvenu važnost ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece uzrasta 4 godine, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je u saradnji sa zdravstvenim i drugim profesionalcima te UNICEF-om BiH , izradio i proveo tokom 2022. godine Preventivni program rane detekcije slabovidnosti kod djece uzrasta od 4 godine: „Pregledaj – progledaj!”, koji je obuhvatio četverogodišnjake i petogodišnjake u Federaciji BiH, koji pohađaju ustanove za predškolsko obrazovanje. U okviru ovog Programa pregledano je ukupno 7.000 djece.

Potom, u toku druge polovine 2023. godine, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je proveo drugi ciklus Preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece uzrasta od 4 godine u Federaciji BiH „Pregledaj – progledaj“, koji je, pored djece koja pohađaju vrtiće, obuhvatio i onu djecu koja borave u porodičnom domu. U okviru ovog ciklusa Programa pregledano je 4.297 djece.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, izražavajući  kontinuiranu opredijeljenost na očuvanju i unaprjeđenju zdravlja očiju i vida kod djece, realizira u 2024. godini i treći ciklus Programa ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece uzrasta 4 godine u Federaciji BiH „Pregledaj – progledaj”, koji kao i u prethodnom ciklusu obuhvata četverogodišnjake, bez obzira na pohađanje vrtića.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba