Svježi krastavci imaju nevjerovatan učinak na zdravlje, a evo zašto ih je dobro jesti svaki dan
Krastavci su veoma ukusni i podjednako i zdravi.
Krastavci nisu samo dobrog okusa u salatama. Ovo zeleno povrće je također jako ukusno samostalno kao međuobrok ili u sve popularnijoj vodi od krastavca. Čak i većina djece voli krastavce, a ne samo da su gotovo svima dobrog okusa, nego su i niskokalorični i dobri za naše tijelo.
Sjajno hidratiziraju organizam
Svi znamo koliko je unos tekućine u organizam važan, posebice za vrijeme toplijih dana koji nam se polako približavaju. Ali unošenje tekućine u tijelo ne mora uvijek biti u obliku pića. Krastavci sadrže čak 97 posto vode, što ih čini savršenim za hidrataciju tijela.
Smanjuju rizik od raka
Krastavci sadrže lignane i polifenole koji smanjuju rizik od određenih vrsta raka. To se, na primjer, odnosi na rak dojke i rak vrata maternice. Stoga, nemojte preskakati ovo čudotvorno povrće u svojim dnevnim obrocima!
Jačaju kosti
Kada pomislite na krastavce, zasigurno vam prva asocijacija nisu kosti, ali krastavci su zapravo dobri za njih. To je zato što su krastavci bogati vitaminom K, koji zauzvrat podržava gustoću kostiju i štiti nas od prijeloma. Vitamin K omogućuje bolju distribuciju kalcija u tijelu te ima veliku ulogu kod sprečavanja osteoporoze.
Krastavci su sjajni za detoksikaciju
Jedući krastavce možete prvenstveno detoksificirati crijeva. Enzim erepsin razgrađuje proteine i tako pospješuje probavu, osobito mesa. Uz to, krastavci djeluju pogodno i kod prirodnog snižavanja visokog krvnog tlaka.
Smanjuju stres
Kad ste nervozni, puni briga i stres vam je na visokoj razini – pojedite krastavac, Naime, ovo povrće je uz sve prednosti još i bogat vitaminom B. Ovaj vitamin pomaže našem tijelu da se na prirodan način oslobodi stresa.
(Čuvajzdravlje.ba)