Izraz "dodati trešnju na vrh" uz ono metaforično, može imati i doslovno značenje. Posebno kada je u pitanju zdravlje.
Ovi mali crveni plodovi slatko-kiselog okusa ne predstavljaju samo odličan dodatak raznim slasticama, nego i same moćan izvor antioksidansa.
Postoji mnogo razloga zbog kojih biste ih trebali uvrstiti u ishranu, a City Magazine izdvojio je nekoliko:
Otklanjaju nesanicu
Ako imate problema sa spavanjem ili uzimate suplemente melatonina prije spavanja jer patite od nesanice, svakako biste trebali uvesti trešnje u svoju ishranu.
One sadrže melatonin i stoga prirodno potiču zdrav i kvalitetan san, navodi The Economic Times.
Snižavaju holesterol
Istraživanja su pokazala da trešnje, a posebno sokovi i pića napravljeni od njih, blagotvorno snižavaju LDL holesterol, koji je u najvećoj mjeri odgovoran za veći rizik od srčanog udara.
Sok od trešanja može biti koristan i za čišćenje masne jetre, jer smanjuje trigliceride, prenosi City magazine.
Regulišu krvni pritisak i sprečavaju dijabetes
Trešnje pomažu u regulisanju i sistoličkog i dijastolnog krvnog pritiska i na taj način stabilizuju hipertenziju.
Ovo voće, zbog svoje kiselosti, ima i nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva skokove inzulina i na taj način sprečava dijabetes. Osim toga, trešnje su odličan izvor ugljikohidrata za one koji već imaju dijabetes tipa II.
Ublažavaju simptome artritisa i gihta
Trešnje imaju antiinflamatorna svojstva i mogu olakšati bol, a dobre su i za pacijente s osteoporozom jer pružaju zaštitu od habanja ćelija. Međutim, ono što je još važnije jeste činjenica da ovo voće ublažava bolove koji se javljaju kao posljedica artritisa i gihta.
Popravljaju raspoloženje
Istraživanja su pokazala da trešnje, posebno slatke, odlično poboljšavaju raspoloženje jer smanjuju nivo kortizola – hormona stresa.
(Cuvajzdravlje.ba / N1)