Umjereno konzumiranje mliječnih proizvoda štiti od srčanih bolesti i moždanog udara
Mliječni proizvodi kao što su sir i mlijeko nisu na dobrom glasu zbog zasićenih masti koje sadrže, ali je nova studija pokazala da umjereno konzumiranje može da zaštiti srce.
Studija je provedena u zemljama nižeg i srednjeg imovnog stanja, u kojima se mliječni proizvodi konzumiraju manje, rekla je Mahshid Dehghan sa Univerziteta McMaster u Kanadi, jedna od vođa ovog projekta.
Ona je za britanski list Guardian izjavila da ovi nalazi mogu da posluže bogatijim zemljama u kojima se mliječni proizvodi izbjegavaju zbog zdravlja.
"Umjerena količina, tri puta na dan, može da zaštiti srce, a ne da ga ošteti. Mi savjetujemo onim ljudima koji veoma malo unose mliječnih proizvoda da povećaju unos", rekla je ona.
Zabrinutost zbog mliječnih proizvoda proističe iz činjenice da zasićene masti povećavaju nivo LDL holesterola, koji se vezuje za bolesti srca.
Međutim, prema riječima Dehghanove, mliječni proizvodi sadrže i sastojke koji su dobri za ljude, kao što su posebne amino kiseline, nezasićene masti, vitamini K1 i K2, kalcijum, magnezijum i kalijum.
Prema njenim riječima, ne treba odbacivati nešto vrijedno u želji da se otarasite nečeg beznačajnog.
Čuvajzdravlje.ba