Zdravlje

Veliko evropsko priznanje za BiH i doktoricu Helppikangas sa Dermatologije KCUS-a

Autor: ČuvajZdravlje.ba
madrid kcus
Na kongresu koji je okupio više od 12.000 učesnika iz cijelog svijeta održana je ceremonija povodom 10. godišnjice Euromelanoma kampanje, gdje su bili predsjednici Euromelanoma svih zemalja Evrope.

Tokom prezentacije rada i rezultata ostvarenih tokom 10 godina, a od svih zemalja učesnica nagradu je dobila BiH, odnosno predsjednica Euromelanoma BiH, mr. sci. med. dr. Hana Helppikangas sa Klinike za kožne i spolne bolesti KCUS-a, a nagradu su uručili predsjednica Euromelanoma iz Brisela prof. Veronique del Marmol i Aimilios Lallas iz Grčke, generalni sekretar Internacionalog udruženja za Dermoskopiju.

"Moram priznati da su dermatolozi uložili mnogo rada i truda tokom ovih godina u prevenciji i ranom dijagnosticiranju kožnih karcinoma osobito najagresivnijeg u humanoj patologiji - melanoma. Promijenili smo svijest ljudi u negativnom učinku UV zračanja kome se izlažemo skoro svakodnevno. Naučili smo građanstvo kako se zaštiti i brinuti o svojoj koži, kao i redovnim samopregledima svojih madeža i ranom uočavanju promjena na njima", kazala je dr. Helppikangas za Fenu.

Po njenim riječima, ekspertna grupa za dermoskopiju svojim svakodnevnim radom, a posebno tokom kampanje kad pruža besplatne preglede mladeža i lezija sumnjivih na karcinom kože, dijagnosticirala je u ranom stadiju na desetine hiljada njih i samim tim spasila živote.

"Zahvalila bih se svim dermatolozima u BiH koji rade u ovoj kampanji, a posebno bih se zahvalila prof. Sebiji Izetbegović koja je podržala i prepoznala važnost ove kampanje te je Klinički centar postao najveći centar u BiH za dermoskopiju i ranu detekciju kožnih karcinoma. Nagradu koju smo dobilI", ručni dermoskop sa kamerom sigurno će pomoći ekspertnoj grupi i u daljem radu i spašavanju života - kazala je dr. Helppikangas za Fenu.

Ove godine je kampanja bila usmjerena na Direkciju za koordinaciju policijskih tijela u BiH, a dr. Helppikangas je na kraju najavila da će sljedeće godine također obuhvatiti jednu posebnu populaciju - aktivne sportiste koje treniraju na otvorenom.

(Cuvajzdravlje.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba