Vitamini B skupine su: tiamin (B1), riboflavin (B2), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), B9 (folna kiselina ili folati), B12 (cijanokobalamin), H (biotin).
Tiamin je potreban kako bi pomogao tijelu da oslobodi energiju iz ugljikohidrata, alkohola i masti.
Tiamin možemo pronaći u namirnicama životinjskog i biljnog porijekla. Dobri izvori su mlijeko i mliječni proizvodi (osim maslaca), iznutrice, svinjetina, jaja, voće i povrće, cjelovite žitarice, orasi, mahune, grah i grašak. Tiamin je topiv u vodi, stoga se velika količina ovog vitamina može izgubiti kuhanjem vode.
Vitamin B1 u mg u 100mg:
- punomasno mlijeko 0.03
- svinjetina, na žaru 0.66
- grašak, kuhani 0.26
- leća, kuhana 0.11
- bijeli kruh 0.21
- integralni kruh 0.34
- kukuruzne pahuljice 1.00
- smeđa riža, kuhana 0.14
- integralna tjestenina, kuhana 0.21
- naranča 0.11
Preporučeni dnevni unos ovisi isključivo o preporučenom dnevnom unosu kalorija. Za odraslu osobu koja unosi oko 1000 kalorija dnevno, preporučeni dnevni unos tiamina je 0.4mg.
Beri-beri bolest je neurološki i kardiovaskularni poremećaj koji nastaje zbog manjka unosa tiamina, prekomjernog unosa alkohola i ugljikohidrata.
Dugoročni prekomjerni unos tiamina (više od 3g dnevno) može imati negativan učinak na zdravlje.