Bogat je vitaminima, najviše vitaminom A i C, a pored toga je niskokalorična namirnica.
Osim što je zdrav, lako se priprema, a u nastavku teksta saznajte razloge zbog kojih treba da jedete kelj.
Kelj je niskokaloričan i bogat vlaknima
100 grama kelja ima samo 50 kalorija, 5 grama vlakana i 0 grama masnoće. Ove brojke čine kelj odličnim pomagačem kod probave. Također je prepun hranjivim tvarima, vitaminima, magnezijem i folnim kiselinama.
Bogat je željezom
Željezo je bitno za zdravlje, a posebno za stvaranje hemoglobina i enzima, za transport kisika u različitim dijelovima tijela, rast stanica, pravilnu funkciju jetre i mnoge druge.
Bogat je vitaminom K
Vitamin K je odličan u zaštiti protiv raka, a može pomoći ljudima koji pate od Alzheimerove bolesti.
Ispunjen je snažnim antioksidansima
Antioksidansi, kao što su karotenoidi i flavonoidi, pomažu u zaštiti od različitih vrsta raka.
Koristi se kao anti upalna hrana
Kelj je bogat Omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u borbi protiv artritisa, astme i autoimunih poremećaja.
Kelj pruža kardiovaskularnu podršku
Konzumacija kelja vam može pomoći smanjiti razinu lošeg kolesterola.
Pun je kalcija
Osim kalorija, kelj ima više kalcija od mlijeka koji pomaže u spriječavanju gubitka koštane mase, sprečava dobijanje osteoporoze i održava zdrav metabolizam.
Kelj je detoksikacijsko povrće
Kelj je pun vlakana i sumpora, što je odlično za detoksikaciju vašeg tijela i održavanju jetre zdravom.