Pune su vitamina i minerala poput B1, B6, željeza, magnezija, biotina, silicijevog dioksida i vlakana.
Donosimo vam tri razloga da započnete dan zobenom kašom:
Reguliše nivo šećera u krvi
Topljiva vlakna u kombinaciji s visokim sadržajem magnezija regulišu nivo šećera u krvi. Zobena kaša ima ovu kombinaciju. Ako pate od česte žudnje za hranom, trebali biste jesti zobene pahuljice svaki dan. Nivo šećera u krvi se polako diže nakon jela te nema naknadne potrebe za dodatnom hranom, odnosno grozne žudnje za 'nečime'.
Pomaže kod probavnih smetnji
Bez obzira bila riječ o zatvoru ili proljevu, zob će djelovati na vašu probavu. Netopljiva vlakna djelotvorna su protiv konstipacije, a njihov je udio posebno visok u zobi. Najbolje je jesti 3 žkašike zobenih mekinja svaki dan tokom dvije sedmice. Možete ih pomiješati u kolače, ispeći ih u kruhu, posuti ih preko salate, upotrijebiti ih kao juhu ili ih pomiješati s jogurtom.
Služi kao prirodni detox
Tijelo proizvodi otpadne tvari metabolizma i otrove koji se nakupljaju u tijelu putem hrane i okoliša. Vlakna u zobi pomažu vašem tijelu da se opet riješi ovog "smeća". Zobena kaša je savršeno jelo za detox.
(Cuvajzdravlje.ba)