Ishrana

Bolji od čokoladnog: Recept za fenomenalni namaz od kestena

Autor: ČuvajZdravlje.ba
kesten 2 nova

Iza naziva "crème de marrons" krije se tradicionalan francuski namaz od kestena, koji jednostavno morate isprobati ako ste ljubitelj ovog ukusnog jesenskog ploda. Možete njime puniti palačinke, klasično ga namazati na krišku hljeba, koristiti kao preliv za kolače ili jednostavno uroniti kašikom u teglu i jesti ga samog.

Sastojci za namaz od kestena:

  • 1 kg neoguljenih kestena
  • 250 ml vode
  • 250 g šećera
  • 1 čajna kašičica ekstrakta od vanilije
  • prstohvat soli

Priprema namaza od kestena:

Prvo ispecite kestene po ovom receptu, a zatim ih ogulite.

Prebacite ih u posudu, prelijte sa dva do tri prsta vode, pustite da zakipe i kuhajte 15-tak minuta na laganoj vatri povremeno miješajući.

U drugoj posudi pomiješajte šećer i vodu te kuhajte na laganoj vatri dok se šećer u potpunosti ne otopi.
Kestene ocijedite, stavite u blender, dodajte četvrtinu šećernog sirupa i izblendajte. Možete koristiti i štapni mikser.

Sada dobiveni pire prebacite u zdjelu s ostatkom šećernog sirupa, dodajte sol i ekstrakt vanilije te kuhajte nekoliko minuta uz miješanje, sve dok se smjesa ne zgusne.

Maknite s vatre, pustite da se ohladi, spremite u teglu i držite u frižideru.

(Cuvajzdravlje.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba