Ishrana

Ekstrakt kakaa može pomoći da se smanji rizik od kognitivnog pada kod starijih osoba

Autor: ČuvajZdravlje.ba

Starije odrasle osobe koje su uzimale dnevni dodatak ekstrakta kakaa dvije godine zabilježile su skromna poboljšanja kognitivnih funkcija, pokazalo je novo randomizirano kliničko ispitivanje.

Prednosti su, međutim, uočene samo kod ljudi koji su imali lošiji kvalitet ishrane na početku studije. Oni sa zdravim obrascima ishrane nisu videli sličan poticaj u spoznaji.

- Nalazi podižu mogućnost korištenja ishrane bogate flavanolom ili suplemenata za poboljšanje kognitivnih funkcija kod starijih odraslih osoba sa nižim kvalitetom ishrane, rekao je Chirag Vyas, MB, BS s Odsjeka za psihijatriju u Općoj bolnici Massachusetts u Bostonu.

Istraživači iz Brigham and Women's Hospital i Harvard Medical School također su proveli studiju, koja je objavljena 7. decembra u The American Journal of Clinical Nutrition.

Nova studija, koja je dio veće studije o dodatku kakaa i multivitaminskim ishodima (COSMOS), uključivala je 573 starija muškarca i žene koji su nasumično raspoređeni da uzimaju dnevni ekstrakt kakaa ili neaktivni placebo dvije godine.

Prosječna starost učesnika bila je 70 godina, od kojih je polovina žena. Osim toga, 11% učesnika je izjavilo da jedu čokoladu dnevno prije početka ispitivanja.

Ljudi iz grupe ekstrakta kakaa uzimali su dvije kapsule dnevno koje su sadržavale ukupno 500 miligrama kakao flavanola, uključujući 80 miligrama epikatehina.

Flavanoli, također poznati kao flavan-3-oli, su potklasa biljnih jedinjenja poznatih kao flavonoidi. Flavanoli se nalaze u čajevima, proizvodima na bazi kakaa, grožđu, jabukama i bobičastom voću.

Učesnici su prošli kognitivno testiranje kada su bili upisani u studiju; 492 učesnika ponovilo je testiranje dvije godine kasnije.

Dr Tomas Holand, ljekar naučnik na Odjeku za digestivne bolesti i ishranu na Univerzitetu RUSH u Čikagu, rekao je da je nova studija intrigantna jer se fokusirala na tako specifično jedinjenje hrane, sa vrlo specifičnim flavanolima.

On to suprotstavlja studiji koju je bio koautor, a koja se bavila ukupnim unosom flavonola hranom, još jedne vrste flavonoida.

(Cuvajzdravlje.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba