Ishrana

Energizirajuća zobena kaša najbolji je doručak za vitku liniju

Autor: ČuvajZdravlje.ba

Jedna od najvećih greški onih koji žele smršavjeti jest “preskakanje” doručka. Tako organizam ne dobiva energiju nužnu da normalno radi ostatak dana, probavne funkcije su oslabljene i nema toliko željenog sagorijevanja masti.

Puno lakše ćete mršavjeti ako za doručak pojedete nešto “pošteno”, a istraživanja pokazuju da je idealan izbor zobena kaša.
Daje energiju i osjećaj sitosti
Zob je bjelančevinama (proteinima) najbogatija vrsta žitarica u našem podneblju. Osim što obiluje proteinima važnim za proizvodnju tjelesne energije, zob je odličan izvor “dobrih” ugljikohidrata koji pomažu uravnotežiti razinu šećera u krvi. Tako izbjegavate nagle “skokove” i “padove” šećera u krvi koje uzrokuje rafinirana hrana poput kroasana, buhtli, rafiniranih kukuruznih pahuljica i ostalih nezdravih varijanti za doručak.

Nakon konzumiranja zobene kaše bit ćete ravnomjerno opskrbljeni energijom i dulje ćete zadržati osjećaj sitosti. Za to su, među ostalim, zaslužna vlakna koja ujedno potiču metabolizam i probavu te pomažu sniženju kolesterola i krvnog tlaka.

Zob je “melem” za organizam i zbog obilja minerala (prije svega željeza i kalcija), vitamina B i vitamina E te aminokiselina.

Bezbroj ukusnih kombinacija

Pri kupnji zobi birajte cjelovitu žitaricu bez aditiva. Jednostavno je možete skuhati u vodi ili mlijeku (osobito je slasna i lagana ako joj dodate biljno zobeno mlijeko) te je “začiniti” svježim ili suhim voćem, kakao-prahom (bez dodanog šećera), medom, cimetom, jogurtom...

Zobena kaša nije rezervirana samo za doručak - odlično se “snalazi” u svim drugim varijantama kao prilog, međubrok, osnova za deserte...

(Ordinacija.hr)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba