Ishrana

Kesteni ubijaju bezvoljnost i umor

Autor: ČuvajZdravlje.ba
kesten

Kesten u današnje vrijeme predstavlja tradicionalni sastojak jesenskih poslastica. Iako se nekoć smatrao "kruhom siromašnih" njegova je upotreba danas pala u drugi plan.

Prženi kesteni iznimno su popularni tijekom jesensko-zimske sezone. Oni se od ostalih orašastih plodova razlikuju po maloj količini masti i visokom udjelu škroba. Po strukturi su vrlo mrvljivi, slatki i blagog okusa. U većini se slučajeva jedu kuhani, prženi ili kao dodatak juhama i jelima.

Nutritivna vrijednost - 100 grama

Vitamin B: Tiamin 22 mg
Riboflavin: 22 mg
Niacin: 6 mg
Kalcij: 27mg
Željezo: 3.8 mg
Fosfor: 373 mg
Masnoća: 4.1 mg
Protein: 2.9 mg
Kalorije: 377

Zdravstvena korist
Ljekovita svojstva kestenja će pogodovati umornim i bezvoljnim osobama. Preporuča se i onima žele ojačati muskulaturu, rekonvalescentima i anemičnim osobama, sportašima, pa čak i onima koje muči zatvor. Dobar je za liječenje respiratornih problema, poput kašlja.

Kesten može pomoći u oporavku mikroskopskih rupica u krvnim žilama i kapilarama. Zahvaljujući ovoj namirnici, vaše će žile biti elastične što će spriječiti oticanje i oštećenje.

(Ordinacija.hr)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba