Konzumacija ovoga jela do tri puta dnevno može smanjiti obim struka
Kimchi je tradicionalno korejsko jelo napravljeno od fermentovanog povrća, poput kupusa i rotkvice. Istraživanje, provedeno na 115 hiljada ljudi koje su napravili istraživači sa Univerziteta Chung Ang u Južnoj Koreji, pokazalo je da muškarci koji pojedu tri porcije kimchija dnevno imaju manje šanse za probleme sa prekomjernom težinom i manje sala na trbuhu, dok su kod žena to dvije do tri porcije, prenosi Daily Mail.
Učesnici su ispunjavali upitnik o tome koliko često jedu različite vrste hrane, birajući između manje od jedne porcije dnevno, jedne do dvije porcije dnevno, dvije do tri, tri do pet i više od pet dnevno. Kako biste dobili bolju sliku o količini jedne porcije ovog jela, porcija kimchija od kupusa ili rotkvice sadrži 50 grama, dok porcija vodenastog kimchija ima 95 grama. Jedna porcija od 50 g otprilike je jedna trećina šoljice.
Kod muškaraca tri ili više porcija kimchija od kupusa povezano je sa 10-postotnom nižom prevalencijom prekomjerne tjelesne težine i 10-postotnom nižom prevalencijom nivoa abdominalnog sala u usporedbi sa manje od jedne porcije dnevno. Kod žena dvije do tri porcije kimchija dnevno bile su povezane s osam posto nižom prevalencijom prekomjerne tjelesne težine.
Rezultati istraživanja pokazuju da upravo ovaj omjer, odnosno količina kimchija u danu, ostvaruje najbolje rezultate. Pretjerana konzumacija kimchija može utjecati na povećanje obima struka, a samim time i na prekomjernu težinu.
Istraživači su komentarisali da "prekomjerna konzumacija ukazuje na potencijal povećanja prevalencije prekomjerne težine", prenosi Daily Mail.