U 100 grama kuhane bijele riže nalazi se oko 130 kalorija, a u istoj količini karfiola pet puta manje – odnosno oko 25 kalorija. Ne čudi stoga što je popularan izbor mnogih koji žele uživati u većom volumenu hrane s manjom kalorijskom vrijednošću, piše Zadovoljna.hr.

Rižu od karfiola možete upotrijebiti i kao alternativu za popularno jelo kineske gastronomije fried rice, odnosno prženu rižu. U originalnom receptu kuhana riža se prži na ulju s povrćem po želji i jajima kako bi se dobilo ukusno, fino i zaokruženo jelo.

Mi vam donosimo recept za prženu „rižu“ koja se radi s niskokaloričnim karfiolom .

Sastojci:

  • 500 g karfiola
  • 150 g smrznutog graška s mrkvom
  • 50 g umaka od soje
  • 3-4 mlada luka
  • 2 velika jaja
  • 2-3 češnjaka
  • 1 paprika
  • 1 čajna žličica naribanog svježeg đumbira
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 čajna žličica rižina octa
  • ½ čajne žličice tostiranog sezamovog ulja
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za pirjanje
  • čili prah po želji

Priprema:

  1. Uz pomoć sjeckalice povrća usitnite karfiol u manje komade nalik na rižu.
  2. Zagrijte malo ulja u velikoj tavi i na njemu ispecite jaja na kajganu. Posolite i popaprite. Stavite jaja sa strane.
  3. U istoj tavi dodajte još ulja pa prepirjajte nasjeckani bijeli dio mladog luka i papriku. Pirjajte dok povrće ne omekša.
  4. Dodajte nasjeckani češnjak i naribani đumbir i pirjajte oko jedne minute.
  5. Dodajte usitnjeni karfiol , umak od soje, šećer i sol. Pirjajte oko tri minute uz često miješanje.
  6. Dodajte smrznuti grašak s narezanom mrkvom i pirjajte sve zajedno još par minuta dok povrće ne omekša.
  7. Dodajte rižin ocat, sezamovo ulje, jaja na kajganu i zeleni dio mladog luka. Dobro promiješajte i odmah poslužite. Po želji možete dodati i malo usitnjenih komadića prženog kikirikija.

(Cuvajzdravlje.ba)