Ishrana

Srušena još tri mita o zdravoj (pre)hrani

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Neki ukorijenjeni mitovi o hrani, naročito o zdravoj prehrani, svakim danom se polako ruše i otkrivaju se nove činjenice koje nas navode na drugačija ponašanja kada je u pitanja naša prehrana.

Portal HouseKeeping.com pobrojao je koji su to mitovi o zdravoj prehrani kojih se i dalje držimo, a oni su - samo mitovi.

Za vas smo izdvojili tri najčešće zablude kada je pravilna i zdrava prehrana u pitanju.

1. Svježe hrana je bolje od smrznute. Ne nužno, jer svježa hrana pri transportu i raznim vremenskim uvjetima te zbog zraka, vrućine ili hladnoće može izgubiti svoja nutritivna svojstva.

2. Smeđi šećer je bolji od bijelog. Smeđi šećer sadrži nešto malo mirerala koji su kod bijelog šećera u potpunosti reducirani, no tih minerala je u tolikoj maloj mjeri da su posljedice korištenja bijelog ili smeđeg šećera zanemarive.

3. Crni hljeb je bolji od bijelog. Ne nužno, ako ne sadrži cjelovito zrnje. Samo crni hljeb napravljen od cjelovitog zrnja je bolji od bijelog, u protivnom se radi samo o hljebu napravljenom od tamnog ili miješanog brašna.

(Avaz)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba