Ako osjećate da vam kuhanje oduzima previše truda, vremena i energije, te da biste najradije kuhanje prepustili nekom drugom ili do kraja života jeli gotovu hranu po narudžbi, donosimo vam korisne savjete kako da si olakšate pripremanje hrane i konačno “odahnete”:
Skuhajte veće količine mahunarki unaprijed
Slanutak i različite vrste graha možete skuhati u većoj količini i držati u hladnjaku (u slanoj vodi u kojoj su se kuhali) nekoliko dana, bez straha da će se pokvariti.
Ovo će vam olakšati pripremu salata, namaza poput hummusa ili pave.
Bijeli grah ili slanutak možete propržiti s kurkumom, đumbirom u prahu i malo kumina, te napraviti zdrav prilog za samo 5 minuta, ili čak glavno jelo u kombinaciji s rižom i salatom.
Ako poželite napraviti varivo od graha i slanutka, također će vam biti “pri ruci”.
Neka se u vašem hladnjaku uvijek nađe kuhani krumpir
U Indiji, jedna od osnovnih namirnica u svakom domu je kuhani krumpir.
Veća količina krumpira se skuha u ljusci (često u ekspres loncu) i pohrani u hladnjak, te koristi u razne svrhe.
Budući da je krumpir zaštićen ljuskom, neće pocrniti te ga možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana bez straha da će se pokvariti.
Kuhani krumpir možete jesti kao “snack”, dodati ga u salate, napraviti super-brzu čorbu, dodati ga u variva, te u razna jela od povrća, ili ga pak ispržiti s nekim zelenim povrćem (poput blitve) na maslinovom ulju i imati gotovo jelo za desetak minuta.
Povrće poput mrkve, cikle i rotkvica možete naribati u većoj količini kada imate vremena (ili usitniti u električnoj sjeckalici za povrće) te ga pohraniti u zatvorenim staklenkama u hladnjaku.
Na ovaj način, povrće će biti spremno za dodavanje u salate, dekoraciju i pripremu jela (sto će znatno smanjiti vrijeme kuhanja).
Naribano korjenasto povrće možete čuvati danima u hladnjaku, te ga koristiti kada god ste u stisci s vremenom.
Zamrznite sastojke za omiljena jela “u paketu” za dane kada ste “umorni”
Kombinaciju pripremljenih sastojaka za jela koja najčešće pravite možete u omjeru po želji pohraniti u plastične vrećice i zamrznuti.
Kada ste (pre)umorni ili bezvoljni za kuhanje, sve što je potrebno jest da odmrznete već nasjeckano povrće s ostalim sastojcima i da ga propržite, ubacite u ekspres lonac, ili u zagrijanu pećnicu.
Kupite isjeckano povrće za dane kada nemate dovoljno energije
Za slučaj da nemate povrća ili vremena za usitnjavanje istog u svježem stanju, narezano smrznuto povrće dobro će doći za brzu pripremu jela, poput rižota, juha, ili variva.
Za dane kada nemate vremena niti energije za kuhanje, uvrstite jela kojima ne treba više od 20 minuta za kuhanje.
Na primjer, možete napraviti njoke ili torteline s omiljenim sosom, tjesteninu, varivo od već narezanog smrznutog povrća i krumpira (u ekspres loncu), rižoto s gljivama, propržiti već skuhani slanutak ili kuhani krumpir sa začinima i poslužiti ih sa basmati rižom (kojoj treba 12 minuta da bude skuhana), napraviti brzu čorbicu od kuhanog krumpira…
Ovisno o vašim prehrambenim navikama eksperimentirajte s ”brzim” jelima koja su zdrava.
(Krenizdravo.hr)