Ishrana

Vinski, jabučni ili aceto balsamico – koji izabrati?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Aceto_Balsamico

Najčešći oblik octa koji koristite je: jabučni ocat, vinski ocat i aceto balsamico. Istraživanje pokazuje da octena kiselina smanjuje udio triglicerola i kolesterola u krvi, a može utjecati i na smanjenje krvnog tlaka. Stoga se ocat zasigurno preporučuje kao začin u vašim salatama i drugim jelima.

Vinski ocat

Vinski ocat ima pozitivan učinak kod proširenih vena, prehlade, mučnina, imunološkog sustava, glavobolje ali pomoću njega izbacujemo štetne otrove iz organizma. Osim što ga koristite kao začin, može se koristiti i u zdravstvene svrhe: regulira razinu šećera u krvi, ubrzava topljenje masti u tijelu, regenerira kosu… Ujedno ovaj ocat ima antibakterijsko djelovanje, a ujedno odstranjuje nakupljeni kamenac i tvrdokorne mrlje pa se koristi i u kućanstvu prenosi Index.
 
Jabučni ocat

Jabučni ocat dokazano sprječava rast i širenje bakterija u hrani stoga se koristi kao konzervans. Ovaj se ocat isto koristi za dezinfekciju, kod gljivičnih oboljenja i infekcije ušiju. Jabučni ocat pomaže kod regulacije tjelesne težine, on produljuje osjećaj sitosti što vas dovodi do unosa manje količine hrane. Smanjuje glikemijski indeks namirnica i pomaže kod kontrole dijabetesa tipa 2.

Aceto balsamico

Balzamični ocat vuče korijene iz Italije. Njegov ukus dobiva se dugim stajanjem u drvenim bačvama. Po strukturi on je gušći i viskozniji od ostalih što zapravo opravdava njegovu cijenu. Njegovo pozitivno djelovanje na zdravlje dokazano je istraživanjem 2006. godine.. Naime, on održava razinu krvnog tlaka, a s druge strane sprječava nastajanje mogućih šteta u stanicama tako što limitiraju oksidaciju LDL kolesterola da oksidira.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba