Pedijatrica upozorila

Djeca mogu dobiti opekotine ako jedu voće na suncu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Djeca mogu dobiti opekotine ako jedu voće na suncu
Foto: Ilustracija

Fitofotodermatitis, stanje koje je moguće dobiti ako se određeno voće ili povrće konzumira na suncu. Pedijatrica Sarah Hunstead upozorila je na ovo stanje na svom Instagram profilu na kojem pruža savjete za prvu pomoć djeci.

Fitofotodermatitis, stanje koje je moguće dobiti ako se određeno voće ili povrće konzumira na suncu. Pedijatrica Sarah Hun

"To je oblik biljnog dermatitisa. Javlja se kada se fotosenzibilizirajuće hemikalije koje se nalaze u soku ili voću razmažu po koži, a mi se izložimo sunčevoj svjetlosti. Ta područja kože mogu postati crvena, upaljena i prekrivena mjehurićima. Zbog toga nalikuju opekotinama", objasnila je.

Nakon što se akutna reakcija počne povlačiti, može doći do pigmentnih promjena koje mogu trajati godinama.

"To nije alergija i može se dogoditi svakome", upozorila je na Instagramu.

Limeta je voće koje se najčešće povezuje s margarita opekotinama, ali limun, komorač, pastrnjak, mango, mrkva, celer i peršin također mogu biti uzrok. Stručnjaci upozoravaju kako dijete može biti izloženo većem riziku od fitofotodermatitisa ako u porodici postoji historija kontaktnog dermatitisa s drugim tvarima poput metala ili nekih sredstava za čišćenje, piše Healthline.

stead upozorila je na ovo stanje na svom Instagram profilu na kojem pruža savjete za prvu pomoć djeci.